Grupa Kal

Rock’n’Roma grupa Kal poslije pet godina ima novi materijal

Muzika - regija Show Time

Urbani romski bend iz predgrađa Beograda, čiji je rock’n’Roma stil još uvijek puno cjenjeniji u bijelom svijetu, pet godina poslije trećeg albuma ”Romology” imaju novi materijal, koji predstavljaju prvim iz serije od četiri singla.

Kal je osnovan 2006. godine i već tada su bili na prvoj USA turneji, da bi dvije godine poslije odsvirali čak 45 koncerata u brojnim znamenitim američkim klubovima, poslije čega su bili podrška na turneji znamenite grupe Gogol Bordello.

S reputacijom koncertne atrakcije, nastupali su i na nekim od najvećih svjetskih festivala, kao što su danski Roskilde, Fuzion Festival u Berlinu, budimpeštanski Sziget i novosadski Exit.

Krunu njihove međunarodne reputacije čini rad sa Mikeom Nielsenom, koji je producirao njihove albume, a dovoljno je spomenuti da je isti posao radio s najvećim svjetskim muzičkim atrakcijama poput sastava Underworld, Snow Patroll, The Cure i Jamiroquai.

Na domaćoj sceni surađivali su tek sa Rambom Amadeusom u pjesmama ”Komedija” (sa njihovog albuma ”Kal” iz 2006.) i ”Dikh Tu Kava” (sa Rambovog albuma “Oprem dobro”), za koje su 2007. godine dobili nagradu ‘Davorin’ za najbolji video spot na prostoru ex’ Jugoslavije, te sa sa reperom Marcellom u pjesmi ”Krasnokalipsa” sa njegovog albuma “Treća strana medalje”.

Članovi Kala su Dragan Ristić (gitara, glavni vokal), Bojan Vasić (violina), Marko Ćurčić (bas), Dušan Gnjidić (bubnjevi), Aleksandra Veljković (vokal) i Rade Arsenović (harmonika), a pet godina poslije svog trećeg albuma ”Romology” vraćaju se diskografskim aktivnostima sa četiri nova singla.

Prvi je “Kiss me please”, a uskoro stižu i ostali.