Josip Pejakovic

Josipu Pejakoviću Zlatni lovorov vijenac MESS-a

Cooltura Gledam

Direkcija sarajevskog Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u završnici ovogodišnjeg 58. izdanja, dodijelila je počasno priznanje glumcu Josipu Pejakoviću za doprinos umjetnosti teatra – Zlatni lovorov vijenac.

– Zlatni lovorov vijenac dodjeljuje se Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bh. pozorišta. Pisac i glumac koji je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao sa vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici. Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do gledaoca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprotstavljanju ratu i nacionalizmu, – dijelovi su obrazloženja nagrade.

Karijera 70-godišnjeg Josipa Pejakovića, manje je poznato, počinje u rodnom Travniku, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u ulozi pjevača popularne lokalne rock grupe Veziri (u kojoj ga je smijenio Seid Memić Vajta).

Muzičku scenu zamijenio je kazališnom, pa je odigrao nekoliko uloga u amaterskom pozorištu u Travniku i otišao u Sarajevo, gdje počinje njegov mitski status kod publike, od prve monodrame “Oj živote” (1975.), preko “On meni nema Bosne” s početka 1980-ih do najnovije “Ućerivanje’‘.

U međuvremenu u matičnom Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvario je preko 50 premijernih uloga, koje su redom oduševljavale kritiku i teatarsku publiku, ali Pejaković se posebno izdvaja i djelom i likom kao jedan od glumaca i osoba koje nepodijeljeno vole svi i za koje ne postoji dovoljno epiteta da se opišu.