Dinamičan oktobarski kalendar koncerata u Beogradu i Novom Sadu

Muzika - regija Show Time

U Beogradu i Novom Sadu s dolaskom jeseni zahuhtava se sezona atraktivnih koncerata i gostovanja zvučnih imena svjetskog glasa, a zaninmljiva serija publiku očekuje i u novembru. Oktobarske koncerte predstavljamo hronološki.

Indexi i prijatelji, Sava centar – 4. 10.

Čuveni “In memoriam” serijal – turneja, koja gostuje svake druge godine u Beogradu, i ovog puta će u Sava centar dovesti poznate muzičare da podsjete na vječne pjesme Indexa. Ovaj put nastupaju Massimo Savić, Mladen Vojičić – Tifa, Dado Topić, Branko Đurić-Đuro, Saša Lošić-Loša, Neno Belan, Hari Mata Hari, Giuliano, Boris Novković, Zoran Predin, Dejan Cukić, Jasna Gospić-Sparavalo, Seid Memić Vajta, uz instrumentaliste Fadila Redžića, (bas gitara), Ranka Rihtmana, Nenu Jurina i Kornelija Kovača (klavijature), Pecu Peteja (bubnjevi) i Murisa Varajića

Nigel Kennedy, Sava centar – 10. 10.

Briljantni, lucidni i originalni ekscentrični virtuoz na violini ponovo među Beograđanima! Britanac nastupa u okviru ovogodišnjeg 50. BEMUS-a, a koncert koji spada u spektakle klasike ima naziv koji sve kazuje – “Bach Meets Kennedy Meets Gershwin“.

Jethro Tull, Sava centar – 14. 10.

Kultni britanski rock bend, čija je karijera počela s folk rock zvukom, da bi se razvili u neponovljivi progresivni i hard rock bend, proslavlja 50 godina od prvog albuma “This was”. Frontmen Ian Anderson predvodi ekipu koju čine Florian Opahle (gitara), John O’Hara (klavir, harmonika, vokal), David Goodier (bas, vokal) i Scott Hammond (bubnjevi).

The Hansome Family, Dom omladine – 17. 10.

Poznati američki sastav, široj javnosti poznat po muzici za svjetsku hit kriminalističku seriju ”True Detective”, prvi put stiže u Srbiju, iako im karijera traje već 25 godina. Muž i žena, Brett & Rennie Sparks, stvorili su originalni country-noir zvuk, uz pomalo mračne tonove i tekstove, a oni su rodonačelnici čuvenog pravca “Americana”, kako se i zove sala u kojoj sviraju, što je odlična simbolika.

Novosadski Oktoberfest, Novosadski sajam – 19./20. 10.

Treći po redu spektakl održava se u Master hali Novosadskog sajma. Mješavina čuvenog Minhenskog Oktoberfesta i domaćeg Beer festa obećava dvodnevno muzičko ludilo sa odličnim izvođačima, kao što su Hladno pivo, Psihomodo Pop, Dejan Petrović Big Band, Zvonko Bogdan, Orthodox Celts, i drugi.

Zvuk Beograda festival, Kulturni Grad – 19. 10.

Na drugom izdanju festivala Zvuk Beograda nastupaju bendovi Haze & Ash, Dogs in Kavala i Turisti. Potonji su novi zanimljivi bend iz Beograda, čiji je osnivač i jedini stalni član Boško Mijušković Bole, basista grupa Straight Mickey and the Boyz i Škrtice, a njihov eksperiment sa afričkim i avangardnim ritmovima i kompjuterski programiranom muzikom, utemeljen na sirovom bluesu i rocku, čini ih jedinstvenom pojavom na regionalnoj muzičkoj sceni. Dogs in Kavala je brza i mlada garage rock trojka iz Beograda, dok su Haze & Ash budvansko-beogradski kvartet koji je za kratko vrijeme počinje okupljati sve više fanova.

Jason Derulo, Štark Arena – 28. 10.

Svjetska superzvezda, praćen nizom zaraznih hitova sa top lista, kao “Tip Toe”, “Swalla” „If I’m Lucky“, “Colors”, “Watcha Say”, “Talk Dirty”, “Want To Want Me”, “Ridin’ Solo”, “Trumpets”, “Wiggle”… sigurno će biti prava poslastica za mlađu MTV publiku.

Peter Bence, Kombank dvorana – 30. 10.

Ono što je Nigel Kennedy za violinu, to je Peter Bence za klavir. Čudesni mađarski pijanista prvi put stiže u Srbiju, da odsvira jedinstvene obrade pjesama “Bad” (Michael Jackson), “Cheap Thrills” (Sia), “Don’t Stop me Now” (Queen), “Cry me a River” (Justin Timberlake) i nebrojene druge hitove, a Peterovi klipovi s ovim temama imaju približno 300 miliona pregleda.

Priredio: I.M.