Mnogi drugi

Mnogi Drugi: Dok nas glazba ne rastavi, muzički film zagrebačkog benda

Muzika - regija Show Time

Zagrebački alter rock sastav Mnogi Drugi godinu dana nakon objave detitantskog albuma ”Prvi” imaju i svoj prvi muzički dokumentarac, koji će idućeg mjeseca premijerno predstaviti u Kinoteci.

Prije ove zanimljive vijesti – kratka uvodna priča…

Nakon što je u ljeto 1981. rođen MTV i kao prvi kratki muzički video film, sa nimalo slučajnom simbolikom, predstavljen “Video Killed the Radio Star” grupe The Buggles, broj video spotova u cijelom svijetu sada se već broji u milijardama. Duži video filmovi, dakle dokumentarci, nisu ekvivalent spotovima, ali je muzička industrija shvatila da i oni imaju značajnu ulogu u prezentaciji, čak i direktne komercijalne efekte, pa se, posebno u ovom mileniju, događa fenomen u kinematografiji – sve veći broj atraktivnih muzičkih dokumentarnih filmova.

Trend se osjeti i u našem okruženju, a imajući u vidu kako i broj domaćih specijaliziranih festivala muzičkih dokumentaraca zadnjih godina rapidno raste, takvi filmovi sve više imaju smisla. I kao info, i kao marketinški, i kao komercijalni sadržaj.

Najnoviji primjer je dokumentarac ”Dok nas glazba ne rastavi” zagrebačke alter rock grupe Mnogi Drugi.

Kinoteka u Zagrebu već od ranije ima mjesečni program FonoKineteke – predstavljanja zanimljivih muzičara, izvođača i autora te njihovih projektata posvećenih zvuku i glazbi – i novi ciklus ovog projekta, koji započinje 19. 10. 2018., otvara upravo premijerna projekcija spomenutog dokumentarca i u nastavku cjelovečernji koncert sastava Mnogi Drugi.

Mnogi Drugi osnovani su u Zagrebu, a u sadašnjoj formaciji (Ante Jelinčić, Filip Kovačević, Mirko Burazer, Martin Zlopaša, Martin Mandir, Ivan Perković, Roko Vidaković) nastupaju od 2014. godine.

Tada ujedno i rade zaokret u akustične vode, gdje do danas uspješno rastu, lupaju i udaraju. Uz bogate akustične gitare, izražajan bas vokal i dinamičnu ritam sekciju, u njihovu glazbenu priču sjajno se uklapa “haustorovska” truba, a brass sekcija jednako se dobro zaokružuje trombonom. Sviraju po raznim klubovima i festivalima, dok su na Špancirfestu ujedno bili i predgrupa Manu Chao, da bi prvu fazu svog rada zaokružili albumom prvijencem simboličnog naziva “Prvi”, objavljenim krajem 2017. godine za Croatia Records i sa odličnim odazivom publike i kritike.

Dokumentarac “Dok nas glazba ne rastavi” autorice Anite Nadj možemo gledati kao početak druge etape ovog benda. Film prati sedmorku u njihovom pomaknutom svijetu punom melodija i igre riječima, kroz tri godine festivala i klupskih svirki, a razgovori su popraćeni snimkama s koncerata te situacijama prije i poslije nastupa.

Suvišno je napominjati koliku vrijednost donosi mogućnost da publika na taj način pronikne u dušu benda…