Billie Joan_Juda Rec Session

Juda Records Sessions – ili priča o diskografskom Davidu nasuprot Golijatima

Muzika - regija Show Time

Juda Records, diskografska kuća iz Sinja, mala je po broju izdanja, ali s agilnim i inovativnim potezima počinje sličiti diskografskom Davidu koji se umije za svoj prostor pored izdavačkih Golijata.

Nasuprot najvećim izdavačima, koji u katalozima imaju stotine i hiljade naslova i moćnu promotivnu mašineriju, male diskografske kuće nemaju drugi izbor nego biti maštovite. U suštini, to su različiti svjetovi, poput otprilike onih koje čine stadionski mega-bendovi, na jednoj strani, i klupski ‘face to face’ izvođači, pa zajedno slažu jednu cjelovitu sliku.

Juda Records je osnovan prije malo više od dvije godine i ima do sada tek devet izdanja, po dva s potpisom grupa eto i Detroit Groove Gang, te po jednim koje su za njih objavili Billie Joan, Andrija, Jall Aux Yeux i Špurijus. Sve su to alternativci i uglavnom nova imena na sceni, što pokazuje i ambicije Juda Recordsa, koje ih, zapravo, ni ne vode putem do mainstreama, već do drugačijeg.

I tako sinjski diskograf, na tom tragu, pokreće svoj Juda Records Sessions serijal i u svakom će donijeti niz video priča svojih ekskluzivaca i poneku ekskluzivnu izvedbu njihovih pjesama.

Počeli su sa autoricom jednog od prvih izdanja pod etiketom Jude, splitskim punk kantautoricom Billie Joan.

U ukupno 11 priča, Ivana Pezo aka Billie Joan otkriva da li je zadovoljna debitantskim albumom “Barren Land”, koje su joj najdraže pjesme, kako je prošla turneja albuma, šta se događa sa novim materijalom (gdje je otkrila par ekskluzivnih informacija), da mora birati bend sa kojim bi radila koji bi to bend bio, a ima i poruku za druge kolege.

Za kraj sessiona, Billie Joan je odsvirala dvije pjesma sa albuma prvijenca, “Barren Land” i “Oblivious”, te jednu najnoviju sa nadolazećeg albuma “Little Jimmy“, o kojem će se itekako još pričati.

Po ovom obrascu Juda Records će predstavljati ne samo izvođače iz svog kataloga koje smo ranije pobrojali, nego i sve buduće koji će se naći u toj familiji. Izvrstan je to potez na zadoljstvo publike i jednako tako brojnih lokalnih radijskih i televizijskih medija, koji dobijaju priliku za materijale u svom programu do kakvih obično teško dolaze.

Sve Ivanine monologe možete pogledati na You Tube play listi ili samo poslušati na SoundCloudu.