stulic

Džoni Štulić u ratu sa diskografima: ‘Moj opus u mojim rukama’

Muzika - regija Show Time

Već neko vrijeme Branimir Džoni Štulić blokira postavljanje svojih pjesama po internetu i zabranjuje njihovu javnu distribuciju, što je neka vrsta epiloga njegovog rata sa svim ovdašnjim diskografima.

Nikome nije dao, niti ima namjeru dati prava na reizdanja i bilo kakvu eksploataciju njegovih pjesama i umjesto toga, na svom PetrovićPetar You Tube kanalu, objavljuje materijal prema vlastitoj viziji.

Počevši od 2012. godine, objavio je tri kompilacije “Filigranska Azra”, snimke koncerata u beogradskom Domu omladine 1981., te serije iz 1990. u Zadru, Mostaru i Splitu, kao i niz pojedinačnih brojeva, a sada je prvi put posegnuo za jednim cjelovitim albumom.

Riječ je o šestom studijskom naslovu Azre ”Krivo srastanje”, prvom bez originalnog basiste Miše Hrnjaka i sa Holanđaninom Stephenom Kippom na njegovom mjestu, koji je Jugoton izvorno objavio na LP ploči u decembru 1983.

Džonijevo You Tube izdanje donosi 11 pjesama , koliko ima i originalni LP, od “3N”, koju neki smatraju Azrinim najboljim brojem, ”Mon Ami” i ”Krivo strastanje”, do hit obrade tradicionala ”Klinček stoji pod oblokom” i moćne ”Duboko u tebi”, ali je on, umjesto još jednog tradicionala ”Nešto između”, u svoju verziju albuma ubacio instrumental “Zvira voda”.

Fanovi njegovog lika i djela imaju razloga s nestrpljenjem čekati nove objave, jer je dosta starog materijala Azre sve teže dostupno.