Katarina Rautek

Zanimljivo ‘prokletstvo’ E.T. grupe sa pjevačicama

Muzika - regija Show Time

Osim što su zauvijek obilježili electro pop dance muziku ovih prostora pjesmom iz ’93. ‘’Tek je 12 sati’’, koji je proglašen hitom decenije u Hrvatskoj, E.T. je i neobični rekorder po smjenama pjevačica koje redom postaju solistice.

Prva pjevačica Electro Teama (koji je odmah na startu privukao publiku po efektnom korištenju hip hopa u svojim dance pop pjesmama), Ivana Ranilović Vanna, bila je prepoznatljivo lice ovog sastava od 1991. do ‘99. i sudjelovala u neponovljivom dijelu njihove karijere, zahvaljujući između ostalog nenadmašnom hitu “Tek je 12 sati“.

Nakon odlaska iz ET-ja, Vanna je započela vrlo uspješnu solo karijeru, a sastav za mikrofon doveo novu pjevačicu Andreu Čubrić s kojom je 2000. snimio četvrti album ”Disco Neckt”. Vannina nasljednica u grupi je izdržala godinu dana i pod umjetničkim umjetničkim imenom Andrea Quibrick nastavila je raditi samostalno, pa je pisala tekstove za Jacquesa Houdeka, s kojim je snimila i duet, Ivanu Kindl, Ninu Badrić i druge.

Priča se nastavlja s Lanom Klingor, koja je u E.T. postavi provela četiri godine i također se onda osamostalila u muzičkom svijetu.

Četvrta pjevačica Katarina Rautek najduže je bila ‘front-woman’, čak 11 godina, no i ona je učinila što i njene prethodnice – otišla je iz sastava u ljeto 2016. i upravo ovih dana zvanično najavila da gradi karijeru solistice.

U izdanju Hit recordsa, Katarina je objavila prvu pjesmu ‘Makni mi se…’, za koju joj je muzičku i tekst napisala Jadranka Krištof, koja je vrlo često na izdanjima E-T.-a gostovala kao prateći vokal.

1 razmišljanje na “Zanimljivo ‘prokletstvo’ E.T. grupe sa pjevačicama

  1. Kate moja ti si legenda svaka cast od srca hvala sto se vracas pijevanju takav glas samo cine pijevacice ET grupe…

Komentari su zatvoreni.