izgrednici

Izabrani kandidati za Oscara iz BiH, Srbije i Hrvatske

Film & Foto & TV Show Time

Tri regionalno najjače kinematografije izabrale su svoje prijedloge za nagradu Oscar.

Kandidat ispred Bosne i Hercegovine je film ”Ne ostavljaj me” rediteljice Aide Begić. Svjetsku premijeru imao je na Antalija Film Festivalu prošle godine, nedavno ga je vidjela i publika Sarajevo Film Festivala, a upravo danas počinje i njegova redovna distribuciju u kinima u BiH.

”Ne ostavlja me” je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu siročadi. Sirijski dječaci Isa, Ahmed i Muataz žive težak život kao izbjeglice u čarobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa, na čijim lokacijama je film sniman, kao koprodukcija Bosne i Hercegovine (Film House iz Sarajeva) i Turske.

Film “Izgrednici” u režiji Dejana Zečevića srpski je kandidat za 91. nagradu Oscar, objavio je prije nekoliko dana Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN).

No, ova je odluka praćena i kontroverzama.

Naime, prema riječima predsjednika Odbora, Petra Volka, koji je istaknuo da je tokom proteklih godinu dana snimljeno 25 filmova, od kojih većina nije prikazana u kinima, a da su samo četiri prijavljena na izbor kandidata za Oscara, dodavši o izboru ”Izgrednika”: Niko od nas ne misli da je to veliko umetničko dobro, ali to je jedino što smo mogli da uradimo u ovoj situaciji. To je delo koje je malo odskočilo, o čemu svedoči i nedavno završen festival u Nišu na kome su glumci iz tog filma dobili tri glavne nagrade, što se odavno nije desilo.

Među šest predloženih, Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD) je film ”Osmi povjerenik” reditelja Ivana Salaja izabrala za hrvatskog kandidata za Oscara.

Salajev film ekranizacija je nagrađivanog bestselera Renata Baretića, smještena na izoliranom “otoku Trećiću”, čiji stanovnici nemaju potrebu za matičnom domovinom, političkom vlašću, crkvom.

Naizgled idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara, koji je tamo stigao po kazni, nakon skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj političkoj stranci, a na otoku bi napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast.

Na ovogodišnjem pulskom festivalu film je osvojio više Zlatnih arena, među kojima nije nagrada za najbolji film, no tu je titulu osvojio na Beach Film Festivalu u Ohridu.