Zašto se vrata frižidera teže otvaraju neposredno nakon zatvaranja?

GPS za dušu Popularni leksikon

Kada otvorimo vrata frižidera, omogućujemo hladnom vazduhu koji okružuje hranljive namirnice da izađe u sobu i obratno, topliji zrak iz sobe ulazi u frižider, a ovaj se, obzirom da je rjeđi, odmah se penje na vrh frižidera.

Kada zatvorimo vrata frižidera, taj topliji zrak koje trenutak ranije ušao iz sobe, brzo se počne hladiti, pri čemu se skuplja, pa se i zapremina koju on zauzima smanjuje, a time i njegova gustina, kao i gustina ukupne količine vazduha u unutrašnjosti frižidera.

Na ovaj način, pod djelovanjem pada pritiska u frižideru, formira se djelimični vakuum koji kao da lijepi vrata ka oblasti nižeg pritiska, te tako dodatno otežava otvaranja vrata.

Ovaj efekat je posebno izražen kod zamrzivača, jer je temperatura u njima još niža, pa se zrak i brže hladi do još manje gustoće.

Kada je razlika između temperatura zraka u sobi i u zamrzivaču posebno velika, kao u toplim ljetnim danima, razlika u pritiscima ponekad je toliko velika da moramo najprije blago odlijepiti fleksibilnu plastičnu zaptivnu traku, kako bi propustili toplu vazdušnu struju iz sobe u frižider, što će smanjiti razliku u pritscima i tako olakšati otvaranje vrata.

Razlog zašto je znatno teže otvoriti vrata frižidera neposredno nakon što smo ih zatvorili u odnosu na bilo koji kasniji trenutak je u tome što razlika u pritiscima, pod djelovanjem brzog hlađenja vazduha, vrlo brzo opada, jer frižider nikada nije hermetički izoliran od okoline, već uvijek barem malo vazduha iz sobe prolazi kroz sistem koji drži vrata frižidera zalijepljenim.

Autor: Vuk Uskoković (sveznan.com)