Haris Andagic _ Don Guido

Jazz kao inspiracija, ili zašto mnogi uspješni pop autori kad-tad uplove u jazz

Muzika BiH Show Time

Spontanost, istraživanje i improvizacija neke su među posebnim značajkama jazza i česta je pojava da uspješni autori i izvođači popularne muzike osjete potrebu da se iskažu upravo tako – oslobođeni uobičajenih ritmičkih i melodijskih struktura, bez ograničenja karakterističnih za tradicionalnu i popularnu muziku.

Brojni su primjeri među pop i rock zvijezdama koje su, kao neku vrstu samopotvrđivanja s jedne strane i želje da slobodnije istražuju na drugoj, intenzivnije ili povremeno zaplovili u vode jazza ili neki u klasiku. Čak i kada su svirali rock (Imate li predstavu koliko je to ”jazz”?, napisao je američki kritičar Will Layman o gitarskoj solo dionici ”Stairway to Heaven”).

Iz naše rock baštine ćemo spomenuti samo jedan primjer, gitarističkog maga Slobodana Bodu Kovačevića, koji je u 1980-ima više vremena i energije posvećivao jazzu i Plesnom orkestru RTV Sarajevo nego matičnim Indexima.

A upravo je u tim Indexima, u njihovim završnim poslijeratnim godinama, značajnu ulogu imao klavijaturista Sinan Alimanović – danas prvo ime jazza u Bosni i Hercegovini i itekako cijenjen u cijelom svijetu.

Jazz, pa i sam Sinan kao uzor, inspiracija su za dva nova projekta na bh. pop sceni.

Haris Abdagić, lider i većinski autor u grupi Balkaneros, uradio je muziku i tekst za pjesmu vrlo znakovitog naslova “Povjeruj u sebe“, prvi jazz broj u svojoj muzičkoj karijeri, a temu su u studiju Muzičke produkcije BHRT odsvirala dva velemajstora žanra, Sinan Alimanović (klavir) i Dinko Šimunović (kontrabas).

Dijametralno različita od pop-rock-world opusa Balkanerosa, ”Povjeruj u sebe” je pokazala Abdagićevu muzičku zrelost, koju svaki takav autor želi ”ovjeriti” izvan svog prepoznatljivog rukopisa.

https://www.facebook.com/HarisAbdagich.and.BalkanEros/videos/1862018450500254/

Drugi sličan projekt ovih je dana predstavila sarajevska grupa Don Guido i Misionari, koja je u prethodnih dvadesetak godina svoj stil izgradila na blues-rock, soul i funk temeljima.

Kao super-grupa u postavi Sinan Alimanović (klavijature), Dinko Šimunović (kontrabas), Vladimir Grizelj (gitara), Đani Pervan (bubnjevi) i Vladimir Kajević Don Guido (glas i gitara), u istom studiju BHRT-a snimili su pjesmu ”Sometimes”, Kajevićev autorski broj u čiji aranžman su još uključni Alimanović i Grizelj, a rezultat je jazz obojen bluesom, koji i Don Guida, slično prethodnoj priči, predstavlja izvan njegovog prepoznatljivog standarda.

Kao i u popularnoj muzici, BH scena ima manji broj autora odvažnih za zahtjevna iskušenja nego na okolnim scenama. No, to je neka druga tema. Suština je da prve laste mogu i činiti proljeće, ako se, među ostalim, Muzička produkcija BHRT, nastavi pokazivati poligonom za slične projekte.

1 razmišljanje na “Jazz kao inspiracija, ili zašto mnogi uspješni pop autori kad-tad uplove u jazz

  1. Hvala Glas.ba na lijepim riječima i promociji nove BH muzike koja je plod saradnje s Muzičkom Produkcijom BHRT, koju također treba pohvaliti na odvažnosti da proizvede nešto novo i neuobičajeno. Iskreni pristup svih koji su učestvovali u stvaranju pjesme Sometimes, u kojem se različite osobnosti gube i postaju dio jedinstvenog izraza, jednog glasa s jakom emocijom, učinilo je ovu pjesmu posebnom i to se čuje. Saradnja sa MP BHRT će se nastaviti. Još jednom, hvala vam i nadam se da ćemo opet svirati u Zenici, nama dobro poznato mjesto gdje su derneci prva liga, Don Guido i Misionari.

Komentari su zatvoreni.