Edi East Trance Blues – nešto novo (i s toplim preporukama) od Edija Maružina, frontmena Gustafa

Muzika - regija Show Time

Gustaph y njegovi dobri duhovi jedan su od najzanimljivijih istarskih sastava, ali nikada nisu postigli adekvatnu medijsku pažnju, iako su je svojom muzikom zaslužili.

Ovako je Petar Janjatović u svojoj ”Ex Yu rock enciklopediji” započeo portret benda sasvim drugačjeg ili potpuno pomjerenog iz rock mainstream struje, čiji se stil kretao od Los Lobos, Pere Ubu i Manu Chao uzora do blues klasičara i pubovskog blues rocka jednog Dr. Feelgooda.

To je bilo u ’80-ima, u vrijeme samo jednog albuma, ”V” iz 1985.

Rasplamsavanjem rata u devedesetima, istarski bend je – pod skraćenim nazivom Gustafi – nastavio snimati albume pomiješanog tex-mex, rock’n’rolla i freak folk zvuka koji su dopirali do publike u Hrvatskoj, ali ona u ostatku bivše države ih je manje-više izgubila sa horizonta.

No, ostaje konstatacija: pažnju itekako zaslužuju svojom muzikom.

Poslije toliko godina, Edi Maružin, frontmen Gustafa s jakim autorskim pečatom, odlučio je okrenuti novu stranicu – Edi East Trance Blues njegov je bastard istarskog ‘tarankanja’ i bluesa.

Zašto blues? ”Nisam crnac, ni ‘merikan, ali blues nije pitanje boje ni kontinenta. Blues je stanje uma, odraz duše”, napisao je Edi u predgovoru albuma prvijenca pod nazivom ”Sumpor”.

To je, dakle, njegov ‘istrijanski bijeli blues’, odnosno deset pjesama ‘za zabavu i utjehu’.

Blueserski ”Sumpor” se porodio u Maružinima, na ognjištu, mjestu gdje su u tvrdoj zemlji preci ostavili svoj pečat i mjestu na kojem je Edi pronašao inspiraciju za nove rifove, a rezultat je album ”kojeg ćete konzumirati kao domaću žesticu koju ispijete otprva – prvo grč, a onda osmijeh”.

Album otvara ”Puž blues” –  Edi odmah na stol vadi ‘soj whiskey, soj blues’, pa ”Niš se ne zna”, ”Oj, pičiću mali”, ”Doma gren”, ”Tornaj se”, ”Poništo” – redaju se blueserski rifovi, pjeva se o ljubavi, gorko-slatkom životu, živi se rubno, ali uvijek sa smiješkom na licu.

Autor muzikr, tekstova i aranžmana je Edi, miks i mastering uradio je Marko Kalčić dok je za produkciju zaslužan Edi Cukerić.

Osim Edija Maružina, East Trance Blues su i Čedomir Mošnja, Predrag Ljuna, Danijel Paulović, Davor Milovan Bili, Edi Cukerić, Ang Maružin, Bernarda Ravnić, kao i svi oni koji će u datom trenutku biti na pozornici. Kao i sa Gustafima… postava se obogaćuje od prilike do prilike.