Manivi

Nova imena region scene: Ivana Vukmirović Manivi (Beograd)

Novi na sceni Show Time

Ivana Vukmirović je beogradska kantautorica koja nastupa pod umjetničkim imenom Manivi.

Dijete je muzičke porodice i od djetinjstva je učila svirati klavir i gitaru, te višeglasno pjevanje, a sa 11 godina napisala je i prvu autorsku pjesmu.

Nakon što je završila nižu muzičku školu, odsjek za solo pevanje, upisala je džez pjevanje u srednjoj muzičkoj školi ‘’Stanković’’ u Beogradu, a vokalno usavršavanje nastavila je na Fakultetu muzičke umetnosti, gdje je danas apsolventica.

Album prvijenac, nazvan samo ”Manivi”, Ivana Vukmirović je objavila 15. 10. 2016. godine pod etiketom izdavačke kuće Lampshade media i čini ga devet autorskih numera sa tekstovima na engleskom jeziku. Posebni pečat albumu dala je kolaboracija sa vrsnim jazz/soul muzičarima s kojima je mogla cijeli materijal snimiti u živoj svirci u studiju, bez dodatnih nasnimavanja.

Ta ekipa je postala i grupa Manivi, čiji su članovi Peđa Milutinović – bubanj (Vasil Hadžimanov band, Quzama, Shime Trio), Dragan Ćalina – klavijature (profesor klavira školovan na prestižnom konzervatorijumu u Amsterdamu) i Dejan Antović – bas (Balkanopolis, Octave Listner).

Kantautorica Manivi piše o socijalnim temama, o pritisku modernog doba, o mladima koji odlaze iz svojih domova u potrazi za boljim životom, kao i  o ljubavi, intimnosti i potrebi za ljubavlju.

Prvu pjesmu na maternjem jeziku ”Kad bi meni dali jedan dan” na tekst poznatog pisca i aforističara Branimira Crnčevića, a u pripremi je novi singl ”Među javom i med snom”, za koji je muziku komponirala na stihove velikana poezije Laze Kostića. Ta pjesma je nastala u autorovom svojevrsnom zanosu između sna i jave i napisana je kao pjesničko obraćanje srcu, odnosno, pjesnik traži od svog srca da mu da odgovore na neka pitanja, da razriješi njegove dileme i nedoumice, ali srce šuti, te pjesnika ostavlja bez odgovora.

Da bi još uvjerlivije interpretirala ovu vječnu temu, Maniva će pjesmu snimiti kao duet sa popularnim glumcem Sergejem Trifunovićem.

Nedavno je Manivi nastupila prije i poslije beogradskog koncerta velike RnB & soul dive Angie Stone, dok među brojnim planiranim najavljujemo samostalni koncert na TerraViva Art Festu u Kikindi, prvoga dana (27. 7. 2018.), a među ostalim izvođačima ovog zanimljivog festivala su Panta Šiklja Nafta (Zrenjanin), kantautor Daniel Kiš (Kikinda) i čudo od djeteta. 12-godišnji Dušan Milešević iz Kikinde koji će se predstaviti kao blues i rock and roll solo izvođač.