BH tate, foto Almir Panjeta

BH tate – foto priča o tome da svako može biti otac, ali trebaš imati nešto posebno za tatu

GPS za dušu Pričam ti priču Samo urbano

Prvi puta Dan očeva obilježen je 19. 6. 1910. u Americi i danas se slavi najčešće treće nedjelje u junu/lipnju u više od 50 zemlje svijeta, nadupunjujući Majčin dan, koji je, također iz Amerike, početkom prošlog stoljeća proširio svijetom i slavi svake druge nedjelje u maju/svibnju.

UNICEF-ovom kampanjom #SuperTate, ove godine u BiH prvi put je obilježen 17. 6. – Dan očeva, i to vrlo zanimljivim projektom, izložbom fotografija ‘’BH tate’’.

Autor fotografija Almir Panjeta obišao je tate širom BiH kako bi slikom pokazao šta oni mogu i znaju te kako kako oni provode vrijeme sa svojom djecom. Očevi su mu otvorili vrata, a sa svojom djecom i srca, i pokazali mu šta je to što oni rade tokom zajednički provedenog vremena, te koliko je roditeljstvo stvar oba roditelja.

Sve što je Panjeta zabilježio kamerom postavljeno je na izložbi u Sarajevu, koja je priređena u organizaciji Ambasade Švedske u BiH u partnerstvu s organizacijama CARE International Balkan i Infohouse, te Švedskim institutom.

Zahvaljujući autoru, naš portal donosi vam ekskluzivno fotografije s izložbe kao i ostale fotografije nastale u druženjima tokom kojih su očevi i njihova djeca zajedno prali suđe, pripremali obroke, peglali ili kačili veš, lakirali nokte, odabirali haljinicu princeze za rođendansku zabavu, pravili voćnu salatu, spremali se za trening…

Sve one potvrđuju poznatu misao da svako može biti otac, ali trebaš imati nešto posebno da bi bio tata. Ili, kako je u svojoj kolumni napisao novinar i urednik RTS-a Zoran Stanojević – otac je pravna kategorija, on je ono ‘ime oca’ iz dokumenata, ali tatom te proglašava dijete.