Karusel retrospektiva: od znatiželjnih entuzijasta Čačka do Kralja Čačka

Muzika - regija Show Time

Bliži se deseto jubilarno izdanje Festivala Karusel u Čačku i simbolično će ga otvoriti dokumentarni film ”Deset od deset” kao svojevrsna retrospektiva zbivanja na ovom malom velikom muzičkom događaju.

Prve godine Karusela, festivala ambijentalne i etno muzike, obilježene su nastupima izvođača iz Čačka, uglavnom lokalno poznatih muzičara i ponekog od onih koji su afirmaciju stekli u drugim sredinama.

U to vrijeme Marko Marić, Aleksandar Alempijević, Katarina Pavlović i Milorad Petrović pokreću i zanimljive radionice za muzičare koje je povezivala radoznalost za novo i drugačije.

Festival od početka želi imati međunarodni pečat, od nastupa Navida Fašamija iz Irana 2009. godine, pa kasnijih dolazaka renomiranih sastava, kao sarajevske Divanhane ili alter/ambijent/jazz sastava EYOT, koji je iz Niša, ali je karijeru i cijeli diskografski opus izgradio u svijetu.

Karusel je rastao korak po korak i možda su bili malo duži od 2013. godine, dolaskom sve većeg broja izvođača iz cijelog regiona i iz različitih kutaka cijelog kontinenta.

Ambicije i potrebe su sve veće, a novca nema dovoljno – tako prepoznatljiva sudbina programa koji su izvan glavnih, populističkih percepcija, koji su istraživački i drugačiji kao što je Karusel, stalna je pratilja čačanskog festivala. Ali, to je u isto vrijeme i tvrdoglava upornost njegovih organizatora iz Asocijacije za umetnost i kulturu “Karusel”.

Ipak, kako je objelodanio umjetnički direktor i izvršni producent Dušan Darijević, sa 2017. godinom počinje malo sigurnije vrijeme za Karusel, kada uz podršku grada finansiranje postaje stabilnije.

Stigavši do desetog izdanja, festival ove godine iz malih i klupskih prostora stiže do većih i institucionalnih, kao što su Dom kulture, Galerija ”Nadežda Petrović” i Narodni muzej.

Karusel broj 10 formalno će početi premijerom dokumentarnog filmaDeset od deset“, 13. 7. u velikoj sali Doma kulture, uz posebno osmišljeni nastup znamenitog Kralja Čačka. Dokumentaristička je to retrospektiva svega što je proživljavao jedan mali veliki festival i uvod u sve što bi trebao, u još većem zamahu, pokazati u narednim godinama.

Zvanični festivalski program počinje 16. 7. i u dvorištu Galerije ”Nadežda Petrović” nastupaju sjajni kragujevačko-beogradski kantautor Fluke T, zanimljiva alternativna world / experimental / synthpop kantautorica Kezz iz Kikinde, kragujevački Peter Vein Trio, te jedinstveni banjalučki kantautor Mikula.

U narednim programima – 23., 26. i 30. 7., te 6. 8. u završnici festivala – u istom prostoru će nastupiti Ethno Jazz Orchestra, Kralj Čačka, Kuhn Fu (Holandija), Nera Beljanski Moraitika (Novi Sad), Jasna Jovičević Sextet (Subotica), Cedric Hanriot French Stories Trio (Francuska), Atma Mundi Ensemble (Rijeka), Ethnic Trance Duo (Rusija), Symon Wirsch (Švicarska), EYOT (Niš) i nova senzacija beogradske rock scene, eklektički sastav Organizam.

Muzičke programe će upotpuniti izložba fotografija ”Karusel 2017”, te muzičke radionice u dvorištu i galeriji Narodnog muzeja, ”Drum Room” Aleksandra Alempijevića i ”Gitara na sto načina” Koste Jovanovića.