Mala čuda iz velikih srca: Hrana, ne oružje!

Metropol Samo urbano

U više navrata spominjali smo fenomen Zenice, jednog od najvećih gradova u BiH koji ima najskromniju ponudu rock koncerata i ni jedan godišnji rock festival. Ali neki drugi, aktivistički programi mala su čuda iz velikih srca koja se događaju u ovom gradu.

Tokom proteklih nekoliko dana u gradskom parku u Zenici viđene su kreacije ulične umjetnosti uživo, kada su aktivisti Udruženja mladih ”Priroda i društvo” priređivali seanse i druženja, raznovrsne izložbe, radionice i ambijentalne priredbe, iskazujući nezadovoljstvo protiv institucionalnog ignoriranja potreba mladih i sivila svakodnevice u gradu.

Pod agendom UF festivala, oni su organizirali razmjenu knjiga (!), slušanje muzike, gledanje filmova, radionicu Zeničke škole fotografije, a vršnjake pozvali da, ako ništa, naprosto uživaju u pozitivnoj atmosferi tih nekoliko dana.

Dvije akcije imaju i posebnu notu – “Hrana, ne oružje” i “Buvljak bez novca”.

U prvoj mladi aktivisti su sami priredili i besplatno posluživali jednostavna jela, a u drugoj, opet besplatno, nudili zabavne, edukativne i upotrebljive sitnice svima koji među njima nađu nešto korisno za sebe, čime su simbolično skrenuli pažnju na one koji vape za solidarnom akcijom i razumijevanjem okoline.

UF festival Zenica

Gosti ovog u medijskom smislu malog festivala aktivizma i alternativne umjetnosti bili su art performeri Zorana Umković iz Zagreba i Deni Božić iz Doboja, koji su oslikali izvanredne murale na zgradi nekadašnjeg UMCOR-a i na zidu zeničke škole ”Meša Selimović” i koji će ostati trajni trag naizgled nijemog, ali vrlo glasno izraženog zahtjeva da mladima treba puno više.

Drugi UF (Ulični festival) završen je projekcijom filma ”Oblak”, koji govori o problemu vršnjačkog nasilja kroz priču o tragičnoj smrti zagrebačkog maturanta Luke Ritza (18), koja se dogodila prije deset godina i, nažalost, još uvijek je opora opomena da se nikada ne smije prekinuti kampanja protiv vršnjačkog nasilja.

Korištene fotografije i dijelovi teksta portala Zenicainfo.ba

UF festival Zenica, mural