Wembley

Ima li Svjetsko nogometno prvenstvo uticaj na rock i na filmsku industriju?

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Najveći svjetski nogometni show samo što nije počeo i punih mjesec dana veliki dio planeta će biti zabavljen euforijom, strastima, razočarenjima, suzama radosnicama.

Nažalost, jednom pradavnom pravilu da se za vrijeme Olimpijade oružje sklanja u stranu danas se ne možemo nadati, ali vrijeme nogometnog ludila toliko je moćno da mu se u jednoj mjeri prilagođavaju i najmoćniji iz filmske industrije.

Tako je Universal strategiju za svoj blockbuster ”Jurassic World: Fallen Kingdom” koncipirao tako da su premijera i prikazivanje u čak 48 zemalja izvedeni osam dana prije početka Svjetskog šampionata na kojem sudjeluju reprezentacije nekih zemalja koje su značajno tržište, među kojima je Njemačka.

Disney će svoj veliki projek ”Ant-Man and the Wasp” u SAD-u premijerno prikazati istog dana kada se igra četvrtfinalna utakmica Svjetskog prvenstva, ali će u ostatku svijeta, prvenstveno u nogometnim velesilama kao što su Francuska, Holandija, Njemačka, Velika Britanija, Španija i Portugal, premijere biti tek poslije finalne utakmice u Rusiji – 15. 7.

No, zanimljivo je da loptaška manija nije pomjerila ni jedan ranije zakazani događaj u popularnoj muzici.

Kad su festivali u pitanju, pozabavit ćemo se samo regionalnima.

Foto: Anita Nađ

Prvenstvo u Rusiji se događa od 14. 6. do 15. 7. i banjalučki Demofest s tim nema nikakvih problema, budući da se događa nekoliko dana poslije šampionata.

No, Arsenal Fest (21-23.6.) je u njegovoj ranoj fazi, a čak dva prva dana konkurenciju mu čine regionalnoj publici vrlo zanimljive i važne utakmice – u četvrtak, 21. 6. u večernjim satima na rasporedu je duel Argentine i Hrvatske, a dan kasnije Srbije i Švicarske.

IN Music (25.-27. 6.) se također sudara sa dva interesantna meča: u utorak, 26. 6., od 20 sati igraju Island i Hrvatka, a dan kasnije Srbija i Brazil.

Gitarijada Zaječar će biti priređena od 28. do 30. 6. i sreća ih je pomazila s rasporedom utakmica, budući da svakako ne računaju na publiku iz Senegala, Kolumbije, Japana i Poljske koje igraju tih dana, a ni prve utakmice osmine finala, 30. 6., sigurno im neće odvući nikoga od publike.

OK Fest na Tjentištu (od 6. do 8. 7.) je u vrijeme četvrtfinalnih utakmica, 6. i 7. jula, a tu se mogu naći reprezentacije i Hrvatske i Srbije.

Napokon, Exit, koji je na rasporedu od 12. do 15. 7. ima dva preklapanja – 14. 7. igra se utakmica za treće mjesto i 15. 7. finalna u Moskvi

Zanimljivo će, dakle, biti hoće li se svjetsko loptanje imalo odraziti na posjećenost najvećih regionalnih festivala ili će se neki od njih prilagoditi, pa prirediti kutak za gledanje utakmica na velikom platnu.

Ili, zapravo, festivalskoj rock i inoj publici basnoslovno plaćeno trčanje za loptom nije najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Queens_of_the_Stone_Age
Queens of the Stone Age

Pogledajmo to iz prizme nekih ranije najavljenih svjetskih turneja.

Queens of the Stone Age su od prvog mjeseca na turneji i od polovine šestog mjeseca sviraju u Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Engleskoj, Francuskoj – naravno i u Zagrebu na IN Musicu 25. 6. – a finale turneje imaju 13. 7. u Lisabonu i 14. 7. u Madridu, kada se igra utakmica za 3. mjesto i jedino bude li tu Španija… samo je tu pitanje kako će proći.

Jedna od najvećih pop zvijezda današnjice, Ed Sheeran, nimalo ne brine kako će njegovi koncerti proći. S danom početka Svjetskog prvenstva otvara seriju od četiri koncerta, dan za danom, na Wembleyju, nastavlja sa četiri u velškom Cardiffu, pa s malo kojim danom pauze nastupa u Holandiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj. Šta ga briga, on ima žensku publiku, reći će muška populacija koja se u publici ne bi našla ni bez prvenstva.

Dijelove euro-toura u vrijeme prvenstva imaju Ozzy Osbourne, Foo Fighters i Jack White, dok su U2 tada u Americi, gdje se nogometno ludilo ne osjeća. Ovdje, gdje ga ima, veliki bendovi ionako ne dolaze. Pa mirna Bosna.

Foto: Danijela Radojković