Dok’n’Ritam festival nagradio romantični ex-yu rock vremeplov

Film & Foto & TV Show Time

U Beogradu je 10. 6. završen treći Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam koji je u četiri dana prikazao desetak muzičkih dokumentaraca aktuelne regionalne produkcije i nagradio najbolje.

Žiri u sastavu Morana Komljenović, rediteljka iz Rijeke, Maja Cvetković, E-PLAY i Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš i selektor festivala Filmski susreti u Nišu, nagradu za najbolji film domaće (srpske) takmičarske selekcije dodijelio je filmu ”Zarobljeno vreme” autora Milana Nikodijevića.

”Finim balansom između subjektivnog odnosa i objektivnih pokazatelja, film gradi priču o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji. Gotovo prustovskom metaforom koju sugeriše naslov, film je ponudio čitavu paletu kvalitetnih sagovornika koji o sceni u nekadašnjoj SFRJ govore sa relevantne vremenske distance”, stoji u obrazloženju žirija.

Milan Nikodijević (foto: Jovan Nedeljkov)
Milan Nikodijević (foto: Jovan Nedeljkov)

Nagradu za najbolji film u međunarodnoj selekciji žiri je dodijelio filmu ”Moj svijet je naopačke”, Petre Seliškar. Ovaj film svoje polazište nalazi u legendarnom slovenačkom multimedijalom umjetniku Frane Milčinskom-Ježeku, ali s lakoćom transcendira vrijeme i prostor te nas uranja u nadrealnu konstrukciju jedne nove umjetničke stvarnosti. Film osvaja nesvakidašnjom vizuelnošću i atmosferom te razigranom i izuzetno kreativnom upotrebom arhive i muzike.

U istoj selekciji žiri je dodijelio i specijalno priznanje filmu ”Charlatan Magnifique Maje Pavlin koja je realizirala nepretenciozni filmski portrtet muzičara čije su najbolje pjesme veće zvijezde od njega samog. ”Pavlin na duhovit i pametan način iscrtava svijet koji stoji iza same muzičke industrije, onog što je vidljivo i uvodi gledaoce iza kulisa, u proces stvaranja, života i stvaralačke igre”, obrazložio je žiri.

Nagradu publike na ovogodišnjem Dok’n’Ritam festivalu dobio je film ”Pobednici su dosadni” rediteljke Olivere Miletić, što je priča o Žikici Simiću, radio-voditelju, autoru kultnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu.

Festival je zatvoren koncertom Sane Garić i projekcijom filma ”Svedok jednog vremena” zanimljivog dokumentarističkog ostvarenja Igora M. Toholja o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata.

Sandra Rančić, osnivačica i direktorica Dok'n'Ritma
Sandra Rančić, osnivačica i direktorica Dok’n’Ritma