Popularni leksikon: kako su nastali LOL i popularni internet sleng

GPS za dušu Popularni leksikon

Internet sleng (cyber slang ili chatspeak) veoma je popularan u kompijuterskoj komunikaciji, a odnosi se na različite jezičke skraćenice, među kojima je najčešća ”LOL”, i svrha im je da sa što manje karaktera opišu i iskažu što više informacija.

LOL ili lol je akronim za smijeh na glas, a predstavlja skraćenicu od ”Laugh Out Loud“ i u slobodnom prijevodu znači ”Smijem se glasno“ / ”Umirem od smijeha“ / ”Vrištim od smijeha“.

Uz LOL, veoma slično značenje ima i skraćenica ROFL (Rolling on the floor laughing), što se prevodi kao ”Valjam se po podu od smijeha“.

LOL je jedan od tri najpopularnija termina u internet slengu pored BFN (Buy for now / Zdravo za sada) i IMHO (In my honest opinion / Po mom mišljenju).

Najstariji pisani trag upotrebe LOL skraćenice je zabilježen u poruci Waynea Pearsona na Usernetu 1980. godine, ali se do danas proširio na sve oblike kompijuterske komunikacije, čak se javlja i u živoj komunikaciji, odnosno u komunikaciji licem u lice.

Kako su skraćenice izmislili korisnici interneta, da bi sebi uštedjeli vrijeme u pisanju, među velikim brojem ostalih korisnika su u početku stvorili zbunjenost i nerazumijevanje napisanog. Za one koje još uvijek nisu savladali ovaj moderni internet jezik, izdvajamo najviše upotrebljavane skraćenice: BTW (By the way), B/C (Because), CU (See you), HF (Have fun), OMG (Oh my God), TNX (Thanks), TIA (Thank in advance), 2F4U (Too fast for you), C&P (Copy and paste), EOM (End of message), IMO (In my opinion), N/A (Not available), OT (Off topic), OTOH (On the other hand), TTYL (Talk to you later).

Mišljenja o upotrebi svih internet skraćenica su podijeljena. Dok mladi smatraju da je to jednostavniji i brži način komunikacije, drugi su mišljenja da su prihvatljive samo u slobodnoj komunikaciji na internetu i samo sa osobama koje znaju njegovo značenje.

No, s druge strane, znakovito je da su LOL i ostale skraćenice internet slenga dokumentirane i zvanično priznate 24. 3. 2011. godine u Oxfordskom rječniku.

Autorica: Aleksandra Lukić (sveznan.com)