Dubioza kolektiv nastupa na najveselijem festivalu u svijetu

Muzika - svijet Show Time

Cannabis Liberation Day naziv je festivala koji je 2009. pokrenut u Holandiji kao događaj za koji se ne naplaćuju uzaznice i koji slavi ”međunarodnu kulturu kanabisa” i pokazuje koliko dobroga ova biljka nudi.

Cannabis Liberation Day poziva na svjetsku toleranciju i propagira ukidanje kriminalizacije biljke, korisnika kanabisa i onih koji ga uzgajaju.

U Holandiji ta politika tolerancije već postoji. To znači da se prodaja, korištenje i uzgajanje pod određenim uslovima toleriraju.

Coffeeshopovi mogu prodati do pet grama po osobi isključivo punoljetnim osobama, a ne smiju biti smješteni u blizini škole i oglašavanje je zabranjeno. Osim toga, svaka osoba može imati do 5 grama bwez policijske represije, dok je u uzgoju dopušteno do pet biljaka za ličnu upotrebu.

Ovogodišnji festival Cannabis Liberation Day priređuje se sredinom šestog mjeseca u Flevoparku u Amsterdamu i za 17. 6. kao zvijezde događaja pozvana je Dubioza kolektiv, a zanimljivo je da su organizatori za promo klip izabrali njihovu pjesmu ”Himna generacije”.