Nova epizoda ‘Novosadske kulture sećanja’

Muzika - regija Show Time

Prije godinu dana jedan događaj lokalnog karaktera oduševio nas je kao primjer ‘kulture sjećanja’, odnosno putokaz mnogim drugim sredinama, koje, nažalost, više obilježava ‘kultura zaborava’.

I sada, ravno godinu dana nakon što su Killo Killo Banda, Šinobusi i Marina Perazić podsjetili novosadsku publiku šta su za ovaj grad značili Vojvođanski bluz bend, Sing Sing Singersi, Laboratorija zvuka, Neoplanti, Andrla, Suba, Hamer, Žiksa i mnogi drugi, u Novom Sadu će se ponovo prisjetiti svojih muzičkih velikana koji su nekada koračali ovim gradom, a nisu više sa nama.

Ove godine novosadska kultura sjećanja će oživjeti atmosferu kakva je nekada bila u gradskim njegovalištima rocka kao što su Žuta kuća, Bambus, Rupa, Garuda, Mašinac, Atrijum, Rokoteka, Elektrotehnička i Medicinska škola, a u Radio kafe će je unijeti novosadski sastav Zbogom Brus Li, Pop Hor Radio, kao i gosti iznenađenja.

kultura sećanja

Nova “Novosadska kultura sećanja” održava se u četvrtak, 24. maja u Radio kafeu i o tom događaju Sreten Kovačević, jedan od osnivača Pekinške patke, govori: “Ovaj događaj je pre svega sećanje na ljude i na jednu kulturnu atmosferu koja je vladala u ovom gradu i koja je sve nas nosila i terala nas da i mi stvaramo. Želeli smo da napravimo dobre stvari koje bi proslavile Novi Sad. Naša generacija je imala sreću da radi u vreme kada je taj polet izbijao iz svih pora, to se vidi kada pogledate bilo koju vrstu umetnosti i stvaralaštva, a današnje vreme to ne dozvoljava. Ti ljudi kojih se sećamo su bili deo Novog Sada, deo naših života i jako je bitno da se družimo sa njima svake godine, makar jedanput”.

Slično kazuje Uroš Šećerov, poznati novosadski perkusionista: “Nije mrtav onaj koji je umro, već onaj koji je zaboravljen. Mi nikada nećemo dozvoliti, u krugovima muzičara, da bilo ko od njih bude zaboravljen. Ovo je nešto strahovito bitno i fenomenalno je što je ovaj događaj organizovan, kako bi to izašlo i u javnost. Potrebno je ponekad da podsetimo naše sugrađane ko je živeo u ovom gradu, ko je radio u ovom gradu i šta je ostavio njemu”.

Iz uvoda u ovu priču ćemo ponoviti: nebrojeni velikani rocka diljem regiona nisu više s nama I najmanje što možemo jeste da svake godine, bar u svakoj od metropola, bude urađen sličan program. Kopirati sjajnu ideju nije sramota.

Fotografije: sa prošlogodišnje ‘Kulture sjećanja’