Specijalni Tony Award za Brucea Springsteena – i naš za Ramba

Muzika - svijet Show Time

Tony Award se od 1947. dodjeljuje za izvrsnost u live Broadway teatru i iz ovogodišnjih priznanja izdvajamo nagradu Springsteenu, nama zanimljivo zbog poveznice sa ”Večerima glomazne poezije” Ramba Amadeusa.

Uz redovna godišnja priznanja, specijalnog Tonyja za životno djelo ove godine će dobiti glumica, plesačica i pjevačica Chita Rivera, te vjerovatno najslavniji autor mjuzikla Andrew Lloyd Webber (Evita, Mačke, Fantom iz opere).

Pored njih, posebna regionalna Tony nagrada pripada eksperimentalnom teatar-klubu La MaMa, u kojem su od 1961. nastupale nebrojene glumačke zvijezde kao Robert De Niro, Morgan Freeman, Al Pacino ili rock pjesnikinja Patti Smith.

Budući da je ovih mjeseci u regionu zapažen novi projekt Ramba Amadeusa, ”Večeri glomazne poezije”, perfomans u kojem on, uz klavirsku pratnju Ivana Aleksijevića, čita, recitra, izvodi svoju muziku na drugačiji način i improvizira anegdotke priče, zanimljivim nam se učinilo izdvojiti još jednog specijalnog dobitnika Tony nagrade. To je Bruce Springsteen, koji priznanje dobija za perfomans ”Springsteen on Broadway”.

Springsteen-On-Broadway

U tom one man show programu legendarni Boss svira gitaru i pijano, te izvodi svoju muziku u intimnom teatarskom ambijentu (“My Hometown”, “Born in the U.S.A.”, “My Father’s House”, ”Born to Run” itd.), uz kazivanje detalja iz svoje autobiografije ”Born to Run” (2016.), a u nekim večerima na sceni je s njim bila njegova supruga Patti Scialfa, kao prateći vokal.

Najveći američki mediji su show opisali kao jednu od najvećih i najdubljih prezentacija nekog rock muzičara i kao ”artistički portret nikada još tako realan i predivan na Broadwayju”.

Mi nemamo slična priznanja, ali ni puno programa kakav je Springsteenov, no bar oni koje možemo vidjeti, poput Šerbedžijinih perfomansa i najnovijeg Rambovog, spadaju u svjetsku klasu.