Novi BH singlovi: O majmunu u glavi, o slobodi i o vječnoj ljubavi

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Sarajevski alternativci Činčila, visočki rock bend Naftalin te dva izvanserijska umjetnika, pjevač Božo Vrećo i gitarista/lutnjista Edin Karamazov na zajedničkom i neobičnom albumu “Lachrimae”, obilježili su kasno ljeto.

Novi spot “Monkey In My Head” prvi je singl koji sarajevska alter-rock grupa Činčila objavljuje na engleskom jeziku i frontmen benda, Vanja Solaković, kaže da je riječ o eksperimentu koji je urađen zbog vlastite znatilježe kako bi zvučali kao da su ”stranci”. Da bi zamisao bila potpuna, odabrana je upravo pjesma koja opisuje direktan odnos individue sa alter egom, “majmunom” koji je često destruktivan i “divlji” – pa nas na određen način čini strancem u vlastitom okruženju.

Video spot je prepoznatljivi spoj umjetničkog performansa Vanje Solakovića, grafičkih radova akademskog umjetnika Denisa Haračića, te umjetnosti svjetla i fotografije Romana Kuduzovića. U videu se prikazuje inidividualac u konfliktu sa svojim unutrašnjim “demonima”, a vizuelno ga je kreirao reditelj Roman Kuduzović.

Božo Vrećo i svjetski znameniti zenički muzičar Edin Karamazov zajednički su snimili album “Lachrimae” za koji su priredili 11 poznatih tradicionalnih pjesama iz bosanskohercegovačke, dalmatinske makedonske, turske i španske pjesmarice.

Među njima su većini publike posebno atraktivne Šantićeve ”Što te nema” i ”Emina”, a potonja je odabrana za prvi singl izdanja.

Vrećin glas i i zvuk lutnje te gitare koje svira Karamazov obojili su znane melodije u potpuno novom tonu, a konačnom oblikovanju pridonijeli su aranžer Dušan Bogdanović (Published by Editions Doberman, Canada), snimatelj Mauro Širol i Goran Martinac iz studija Croatia Recordsa, koji je uradio mastering, dok muzičku produkciju sami potpisuju dvojica autora albuma.

Ukratko: “Lachrimae” je posebna muzička poslastica, od minulog vikenda već dostupna na svim streaming servisima, dok će od 25. 9. biti dostupna kao fizičko izdanje.

Rock bend Naftalin nastao je 2007. godine u Visokom i čine ga Kenan Kadić – vokal, Amar Kadić – gitara, Malik Fejzić – bass i Kemal Sulejmanović – bubnjevi.

Do sada se nije puno eksponirao, da bi poslije toliko godina ”sviranja za svoju dušu”, konačno snimili prvi singl ”O slobodi”, u kojem je eksplodirali sve što nam se kao teret svima dugo gomilalo:  beznađe, korupcija, fašizam, izrabljivanje, uništavanje okoline, nezaposlenost, iseljavanje.

Pjesma je snimljena u studiju bubnjara benda Kemala Sulejmanovića, Space Echo u Sarajevu, miks je radio Đani Pervan, a mastering Kai Blankenberg, Skyline Tonfabrik, Düsseldorf.