Ćevapi i pljeskavice
Za kraj, najtradicionalniji sastojak roštiljanja – čuveni ćevapi i pljeskavice.
Iako ih većina kupuje već priređene u mesnicama, možda je dobra ideja da ih i sami izradite, pa prilagodite nekim vlastitim sklonostima.
Često smatra kako ukusni ćevapi i pljeskavice sadrže mnogo različitih ‘tajnih sastojaka’, ali najmagičnije rješenje je, zapravo, u jednostavnosti.
Tako glavne i gotovo jedine dodatke mesu čine crveni luk, bijeli luk (češnjak), sol i papar. Na svakih 0,5 kg mesa dodaje se otprilike 1 glavica luka, nekoliko režnjeva češnjaka, 1 kašičica soli i ½ kasičice bibera, a baš ti omjeri se mogu prilagođavati osobnom ukusu.
Luk i češnjak bitno je sitno nasjeckati kako bi otpustili sokove, stoga mnogi preporučuju da ih se obradi u električnoj sjeckalici, a smjesu svih sastojaka trebalo bi rukama mijesiti oko 10 minuta, dok se ne dobije kompaktna, ujednačena masa. Ukoliko je potrebno, smjesi se može dodati i malo vode, a ½ žličice sode bikarbone na 0,5 kg mesa dat će dodatnu prozračnost.
Nadalje, smjesi se može dodati i malčice junećeg loja, a pikantnim šiš ćevapima dodaje se i usitnjena suha ili svježa ljuta paprika.
U svakom slučaju, prije oblikovanja ćevapa ili pljeskavica smjesu je potrebno ohladiti minimalno jedan sat u hladnjaku, a za to vrijeme u meso će prodrijeti i dodani začini. Kako bi što bolje poprimilo okuse i mirise dodataka, neki savjetuju i odležavanje mesa u hladnjaku preko noći ili čak 48 sati.