Pripremite domaći čudesni napitak – kefir

Metropol Zdravlje

Kefir je gusti mliječni napitak u tekućem stanju i potiče sa Kavkaza, a sastoji se od ugljene kiseline i etilnog alkohola. Da bi dobili kefir, u kravlje, ovčije ili kozije mlijeko stavlja se kefirna kultura (simbioza bakterija mliječne kiseline, mikrokoka, streptokoka i gljivica), te tako stoji jedan do dva dana, pri čemu dolazi do fermentacije mlijeka u kojem nastaju različite aromatske supstance, kao i CO2.

Kefirna kultura ima oblik gljive, gumena je i može narasti do veličine oraha, a sastoji se od polisaharida, proteina i masti koje proizvode različite bakterije. Ove gljivice se ne koriste u industrijskoj proizvodnji kefira, već hmelj i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitet.

Za vegane i makrobiotičare, gljive kefira se koriste za pravljenje napitka od vode umjesto mlijeka i u tom slučaju se u vodu sa gljivama stavlja smeđi šećer i oguljen limun.

Kefir, gljiva

I kefir i jogurt se dobijaju fermentacijom mlijeka, ali sadrže različite tipove dobrih bakterija. Između ostalog kefir ima povoljan utjecaj na zdravlje i pomaže kod regulacije krvnog pritiska, liječi bolesti srca, razgrađuje holesterol, djeluje kao antibiotik i ublažava upale, liječi žuč, crijeva, želudac, jetru, gušteraču, čisti žučne kanale i otapa žučni kamenac, ima pozitivan utjecaj na imunološki sistem, pomaže kod cirkulacije, smanjuje umor prouzrokovan stresom.

Domaći kefir je jednostavno napraviti i zato se preporučuje pravljenje kod kuće, a za to vam je potrebno samo mlijeko i gljive (odnosno zrnca kefira). Za pravljenje ovog napitka ne smije se koristiti metalno suđe i kašike, jer poništavaju samo djelovanje. Da bi dobili pola litre kefira, potrebno je dvije kašike zrnaca i mlijeko (ovčije, kravlje ili kozje sa što većim postotkom masnoće, jer što je postotak veći, kefir je bolji).

A priprema se na sljedeći način:

U mlijeko koje se stavlja u staklenu ili plastičnu posudu se dodaju zrnca, nakon čega se poklopi tanjirom i ostavlja na sobnoj temperaturi 24 sata. Zbog provjere gustoće s vremena na vrijeme se promiješa. Nakon 24 sata, kefir je potrebno procijediti i presuti u flašu te staviti u frižider. Gljivu kefira treba oprati mlakom ili hladnom vodom i dan-dva ostaviti u hladnoj vodi ili mlijeku u frižider, do slijedeće upotrebe. Zrnca kefira se brzo razmnožavaju, što omogućava dobivanje veće količine napitka. Količina mlijeka za pravljenje kefira se povećava razmjerno sa količinom zrnaca.

Ovako napravljen kefir možete piti svakodnevno, a preporuka je početi sa 1 dcl dnevno i postepeno povećavati količinu, a u terapijske svrhe može se piti i jedna litra dnevno.