Tyger Lamb band

Tyger Lamb: strasti i nježnosti odličnog debi albuma

Muzika - regija Show Time

Zagrebački art rock bend Tyger Lamb danas je objavio svoj prvi album u digitalnom formatu i time je formalno oslobođena “zvijer s dušom tigra u koži janjeta”.

Datum izdanja: 23. 04. 2018.
Izdavač: Dirty Old Empire
Žanr: surf rock, blues, soul
Naša ocjena: 5

Tyger Lamb omot

Slušajući ih prošle godine na banjalučkom Demofestu, pažljiviji slušatelj mogao je već na temelju jedne pjesme, koliko se izvodi u finalu, naslutiti da je riječ o vrlo originalnom bendu s velikim potencijalnom.

Kratki podsjetnik za one koji ih još nisu detektirali: Tyger Lamb je rođen u jednoj zagrebačkoj garaži, u zimu 2016. godine u postavi Martina Burulic (vokal), Antonelo Vukić (bas gitara), Bruno Vrgoč (gitara) i Ivan Horvatić (bubnjevi), a stil im određuje kombinacija psihodelije, bluesa, soula, surf rocka, duba.

Podatak da im je album producirao Dalibor Pavičić, gitarista svjetski poznatog instrumentalnog surf rock sastava The Bambi Molesters iz Siska, otkriva dio prirodne veze muzičke između veterana i benda na početku karijere. Iako gitarski surf-zvuk ima naglašenu ulogu, impresionira producentov sluh da ‘poletarcima’ ne ograniči izraz na stil gdje je on potpuno kod kuće, te da posebno oslobodi prostor za sjajnu pjevačicu Tyger Lamba. U njenoj strasti se čuju duboki tragovi najboljih trenutaka iz istorije bluesa i soula koje je prilagodila svojoj vokaciji i svjedno je li eksplozivna (kao u ”Dirty Water”, u stilu jedne Beth Hart recimo) ili sanjarski pritajena (kao u većini pjesama), Martina Burulic je novo pjevačko ime koje možemo odmah svrstati u vrh.

To što je stručni žiri Demofesta Tyger Lambu dodijelio ‘samo’ drugo mjesto ne mora ništa značiti. Rezultat bi bio jednak i da su pobijedili i da su ostali bez ikakve nagrade, a on je – upečatljiv, dojmljiv, odličan debitantski album, prvijenac dostojan početaka mnogih velikih bendova u regionu.

I, ne, neće Tyger Lamb postati mas-medijska zvijezda. Ne samo zbog pjesama na engleskom jeziku, nego i muzike kojoj morate dati malo više vremena da vas potpuno uvuče u svoju mrežu, a većina današnje internet & stream publike toliko strpljenja nema. Tyger Lamb će imati vjerne sljedbenike i s njima graditi muzički svjetonazor u kojem ima mjesta za tvrdnju – da, dobar rock je još živ, itekako.

Album ”Born into This” je objavio nezavisni zagrebački label Dirty Old Empire, a možete ga preslušati ili skinuti sa stranice BandCamp.

Ako krenete u tu avanturu slušanja, vjerovatno ćete imati vlastite favorite među pjesmama, a i nama kasnije sigurno to budu neke druge, no poslije dva preslušavanja preporučujemo ”Medicine Man”, ”Cruel Heart”, ”Ordinary Alright”, ”Dirty Water” i ”Baby Steps”. Pet komada za debi album više je nego dovoljno.

Inače, bend će 3. 5. album uživo odsvirati u zagrebačkom Vintage klubu, uvršten je u program ovogodišnjeg IN Music Festa, a u Banja Luku se vraća 20. 7. kao gost druge festivalske večeri ovogodišnjeg Demofesta.

Slično:
Ispovijest-pritajene-zvijeri-koja-se-oslobodila-na-demofestu/