Fire Rats

Thrill Blues Festival – uzbuđenje i zadovoljstvo se nastavljaju

Muzika - regija Show Time

Na velike festivale često se ide po inerciji i ‘zbog društva’, dok manji uvijek okupljaju posebnu publiku, zaljubljenike i thrill-frikove, a u tom društvu je blues festival u gradiću Trilju nadomak Splita.

Ovisno o percepciji, za neke je Trilj predvorje Splita, a nekima je zaleđe. Od prošle godine, makar u tom vikend terminu sredinom jula/srpnja, ovaj gradić je istaknuo ozbiljnu ambiciju da bude još jedno vrijedno dalmatinsko utočište bluesa.

Premijera triljskog festivala, u kojoj su 2017. nastupili američki blues gitarista i pjevač Eric Sardinas, splitski Sunnysiders, Damir Halilić Hal, Light Under The Black Mountain iz Kotora, DBluz iz Sinja i lokalni Ozon, privukla je dovoljan broj blueserskih thrill-frikova da nastavak priče itekako ima smisla.

Ovih dana je objavljeno da će drugi Thrill Blues Festival biti priređen 6. i 7. 7. opet na jedinstvenoj pozornici neposredno uz veličanstvenu rijeku Cetinu.

Najzvučnije ime festivala je Vlatko Stefanovski Trio i oni će nesumnjivo privući najveći dio publike, ali iskustvo kazuje da često izvođači iz ‘druge linije’ prirede pravi raspašoj.

Tomislav Goluban
Tomislav Goluban

Ove godine među njima su sjajni Tomislav Goluban s bendom, ambasador zagorskog bluesa koji je nedavno u Chicagu završio snimanje već desetog albuma, zatim teksaški duo James and Black kojeg čine klavijaturista i pjevač Bruce James i tamnoputa pjevačica Bella Black, a pojačani su tročlanim talijanskim bendom koji svoj stil naziva guerilla soul, dok posebnu notu festivalu daje bend Fire Rats.

Ovaj sastav je nastao prije dvije godine i čine ga Yogi Lonich, proslavljeni američki gitarista hrvatskih korijena (za ljubitelje blues dovoljno je reći da je svirao i sa bendom Jimija Hendrixa), te Boris Hrepić Hrepa iz Sunnysidersa i Leo Anđelković, gitarista koji je među brojnim projektima radio s grupom Davorin i Bogovići.

Draž ‘porodičnih festivala’, kakav je triljanski Thrill Blues Fest, čine i brojne vinjetice, poput edukativnog blues druženja sa djecom, izložbe slika sa blues tematikom, projekcija dokumentarca sa prošlogodišnjeg izdanja i – kao vrhunac – veliki jam session svih izvođača i gostiju.

Ako planirate ljetovanje na srednjem Jadranu u to vrijeme, u plan svakako uvrstite bluesersko triljanje.

Naslovna fotografija: Fire Rats