Galija

Galija na mini BiH turneji

Muzika - regija Show Time

Očekujući njihov novi, 15. studijski album, publika u četiri BiH grada ima novu priliku uživati u uvijek energičnim koncertima popularne Galije.

Osam godina je prošlo od prethodnog izdanja ”Mesto pored prozora” i fanovi Galije, kojih je još od davnih ’80-ih jako puno u BiH, s nestrpljenjem čekaju novi album.

Naziv mu je ”Iznad oblaka”, završen je prošle jeseni i čini ga deset pjesama koje je komponirao Nenad Milosavljević, dok je uobičajeno tekstove napisao Predrag Milosavljević, osim za tri pjesme na stihove pjesnika Matije Bećkovića, Pere Zupca i Milorada Mitrovića.

Imali smo priliku preslušati novi materijal i osnovni dojam je – bend se vraća korijenima, kompleksnijem zvuku i temama s kojima su se i proslavili uz prve albume. Da bude sasvim ovovremen pobrinuo se znameniti producent Aleksandar Saša Habić, koji je kreirao zvučnu sliku nebrojenih ključnih albuma ovdašnjeg rocka koje su snimali Piloti, U škripcu, Bajaga i Instruktori, Oktobar 1864. Rambo Amadeus, Kerber, Regina, Van Gogh… i s Galijom je već radio poznate ”Korak do slobode” i ”Još uvek sanjam”.

Nekoliko je impresivnih brojeva na očekivanom novom albumu Galije (spominjemo samo jedan, ”Don Ramiro”), a samo se možemo nadati da će makar nešto od toga premijerno čuti publika u BiH.

Naime, Galiju uskoro očekujemo na četiri kombinirana koncerta u organizaciji agencije Panta Rhei, koji su zakazani po sljedećem rasporedu:

11.04. Neša Galija & Goran Vučetić  (acoustic) – Zenica, Zona

12.04. Neša Galija & Goran Vučetić (acoustic) – Tuzla, Klub Palma

13.04. Kompletan bend Galija – Sarajevo, Cinemas Sloga

14.04. Kompletan bend Galija – Mostar, OKC Abrašević