Goran Bare

Bare i Majke: Da krenem i nastavim, učinit ćeš me živim (recenzija ‘Nuspojava’)

Recenzije Show Time

Ne volim baš albume koji osvajaju na prvu, jer često znaju vremenom izblijediti, za razliku od onih sa prikrivenim slojevima što se dugo otkrivaju. Za ”Nuspojave” se usuđujem reći: razbija odmah i uvijek će razbijati.

Datum izdanja: 30. 03. 2018.
Izdavač: Croatia Records
Žanr: rock, blues
Naša ocjena: 5

goran-bare-majke-nuspojave

SEDAM godina je prošlo od prethodnog albuma Bareta i Majki ”Teške boje”. U međuvremenu, Goran je bio napisao pjesme za novi album – i bacio ih, nezadovoljan urađenim. Kao da je poslije tih ”Teških boja” razbio neko ogledalo svoje duše i bio osuđen na sedam godina nesreće i boli, koje je proživljavao, ali ih nije mogao izraziti.

Prokletstvo je, eto, sada nestalo. I Baretu dopušteno da pokuša ponovo se pronaći, da zapjeva svoju pjesmu slobode, da krene i nastavi (stihovi iz ”Osvijesti me”).

Zaključak se po pravilu ostavlja za kraj. Ovog puta s njim ću početi prikaz albuma ”Nuspojave”: najmoćnije što je do sada Bare snimio. A možda i najmoćnije što ćemo u rocku ove godine dobiti.

Osim prvim spotovima ispraćenih ”Osvijesti me” i ”Ljubav krvari” – pomalo epske, skoro 9-minutne pjesme o ljubavi na samrti, u kojoj hipnotičnu muzičku liniju naglašava slide gitara u izvanrednoj međusobnoj igri svih instrumenata – posebno se izdvaja još ”Skarabej go-go”, stilski vrlo bliska najboljim trenucima njemačkog kraut rocka, čija psihodelična hipnotičnost je još dojmljivija.

Ako rock nije samo zvuk (a nije), nego ga više definira priča koju kazuje, onda se može reći da Goran Bare nije baš u svakoj melodiji bolji od svega što smo do sada čuli, ali u stihovima, koliko god ”skarletno crni i opori” bili, zaokružio je svoju životnu priču rijetko uvjerljivo.

Kao 25-godišnjak mogao je generacijski biti zbunjen i ošamućen, krvariti od dosade ili osjećati se da je budućnost, nešto kasnije uskliknuti, u ime iste generacije, da je vrijeme da se krene i ‘izazivajmo nerede’.

Danas ima 53 i okrenut je samo sebi, svom unutrašnjem ja. Nije više fokusiran na vanjski svijet, nego na bolne nuspojave svog života, od prokletstva ljubavi – Ljubav pati, ljubav je na samrti… ljubav koja se ne smije, ljubav kojoj dobro nije (”Ljubav krvari”), preko duboko usađene izgubljenosti – Ne znaš kamo, ali znaš gdje si (”Dobri anđeo te noći je pao”) i tuge – Suze preko smiješka, ne, to nije igra (”To nije igra”).

Vrhunac Baretove opore životne priče otkriva sam kraj albuma, pjesma ”Zašto”: O, zašto uvijek kada osjetim mir kroz tijelo mi kola tjeskoba brzinom bola… ja više ne mogu tako ni ovako, jer nije lako udarati jako od zida u zid, i već me i stid da više od pola života samo tuga, naivna dobrota, prate me ko sjene, a kao dobroćudna neman, od koje osim suza ja ništa nemam, o zašto…

Moguće je da vas zbuni Baretovo umorno i povremeno nerazumljivo pjevanje, čiju razliku otkriva spot ”Osvijesti me” od prije godinu dana i albumska interpretacija u dva minuta dužoj verziji.

Moguće je da zbog toga album ”Nuspojave” budi nesretne asocijacije na You Want It Darker Leonarda Cohena i Bowiev Blackstar, ali hoću svim srcem vjerovati u Baretove rijetke trenutke nade – Snage je nestalo, a cilj se izgubio… iz razloga da nastavim sam ostao, osvijesti me, da se ponovo nađem… da krenem i nastavim, učinit ćeš me živim, presretnim… upravo u ”Osvijesti me”.

Sa sedam pjesama koje traju ukupno 46 minuta, i ni jedna nije imala razloga da bude kraća, Goran Bare je uradio album koji je u cjelosti ON, takav kakvim ga doživljavamo godinama, a sada je najogoljeniji, ako je ova gradacija kod njega moguća.

Zbog toga još jednom spominjem da rock nije samo zvuk gitare, nego je priča. Baretova nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Čak ni one koji su u nekim anketama i komentarima album ocijenili lošim.

I oni će vremenom otkrivati slojeve u melodijama, sjajne diskretne vinjetice svakog od vrhunskih instrumentalista, produkciju koja možda jeste mrvicu ispolirana više nego treba da ne naruši sirovu energiju Majki, ali ostavlja sav mogući prostor za live izvedbe, koje će razbijati sva čula.

J.D.