Od Tiani, Azura i Amela do Zaa, Rezervi, Tyger Lamba, puna korpa novosti

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Po broju izdanja u regionu, minula sedmica je bila dosta dinamična, a i pojedini brojevi su vrijedni velike pažnje, tim više jer ih potpisuju izvođači nove generacije od kojih se puno očekuje.

Počnimo sa ambicioznom hrvatskom pop, soul, elektro autoricom i pjevačicom Tiani, čija je trenutna adresa London i na našoj sceni je je novije lice. Prije pet mjeseci debitirala je sa singlom “All Of Me“, a prije desetak dana izbacila je drugi pod nazivom “Wonder“, koji je kao audio na Soundcloud kanalu brzo zabilježio veliki broj preslušavanja. To se, istina, ne ponavlja (ili bar ne tako brzo) sa jučer predstavljenim video spotom, ali Tiani još nema iza sebe veliku mašineriju i jedini adut klipa je poznati redatelj i majstor vizualnih/specijalnih efekata za film, Paolo Gentilini.

Azur Dervišagić: Iako sam sam

Nešto slično može se reći i za Azura Dervišagića, 30-godišnjeg autora, pjevača i gitaristu iz Tuzle, koji također bez etablišmenta pokušava izgurati svoju pop-rock priču.

Izbacio je do sada nekoliko singlova i sad predstavlja novi, za ovaj kontekst simboličnog naziva ”Iako sam sam”, a iza pjesme, u svim elementina (cjelokupni autorski rad, snimanje, produkcija, miksanje, mastring) stoji još jedan ambiciozni Tuzlak, Azur Jahić.

Pjesma nije od onih što ‘otvaraju nove horizonte’, ali nije ni ispod žanrovskih standarda, što bi trebalo biti dovoljno da se Dervišagić istakne među novom generacijom na BH sceni.

Amel Ćurić: njegovo nam lice zvuči poznato

Još jedan momak iz tuzlanskog kraja, Amel Ćurić, više se ne mora nametati, regionalno je poznato ime, mnogi su već godinama puni hvale za njegove iznimne vokalne mogućnosti, ali…

Koji to ‘klik’ treba da se dogodi da Amel Ćurić iz formata zvijezde klupske scene pređe u premijer ligu?

Ograničimo se ovaj put na samo jedno moguće tumačenje: Amel je dovoljno atraktivan pjevač da bi morao svako malo dokazivati se u reality nadmetanjima, ali on uporno vraća svoje pozicije na start.

Sada je akter u zabavnoom TV show programu “Tvoje lice zvuči poznato”, u kojem čak nije ni on sam, nego je malo Massimo, malo Josipa Lisac (!), a pjevačka konkurencija mu je ‘opaka’ – voditelji, glumci, drugoligaški pjevači.

Hvale njegove imitacije, no to su imitacije. Pravog Amela nikako da trajno formira pravi, autentični autor.

ZAA: Closer

Kruševački ska/dub/punk bend ZAA, od premijere 2010. godine, stiže već do četvrtog studijskog albuma, čiji izlazak najavljuju za jesen 2018.

Kažu da otvaraju novo poglavlje, jer imaju i novu pjevačicu Anđelu Ilić, a mala je vrckava, simpatično izgleda – i pjeva odlično!

Tema izabrana da otvori novu epizodu, ”Closer” ima jednake epitete. Dakle, jedna od pjesama koja vam mogu podići raspoloženje.

Rezerve: Koga briga za zvijezde

Rezerve su rock bend iz Makarske i predstavljajući krajem 2014. EP Evo Rezerve! s pjesmom ”Nema para”, ponosno su dodali da nemaju sponzora, nemaju veza, ne poznaju nikoga. Tada tako jeste bilo, jer su izdanje plasirali na Bandcapmu i onda mogli biti punkerski nepolirani.

Danas iza sebe imaju najveću diskografsku kuću, zvuk im je ozbiljnije produciran, približili su se korijenima dalmatinskog pop-rocka i mogu opuštenije pjevati “Koga briga za zvijezde”.  Singl najavljuje skorašnji izlazak albuma “Ravno u zamku”. Čiju?

Ambicija može biti vraška stvar…

Best: Dok Venera sja

Pedesetak kilometara južnije, u Splitu, grupa Best predstavlja svoj četvrti singl pod nazivom “Dok Venera sja”.

Čim znate da je (kao i prethodne) pjesmu komponirao Miro Buljan i stihove napisao Neno Ninčević ni na jednom kvizu ne biste riskirali da bez slušanja pogodite stil – sladunjavi mediteranski pop.

Umiven, ni lošiji ni bolji od stotina iz te pjesmarice i ako ste fan ovog žanra, imate neobaveznu pjesmicu za uživanje neko vrijeme.

Tyger Lamb: The Others

Oni koji su pažljivije pratili prošlogodišnji banjalučki Demofest morali su upamtiti zagrebački Tyger Lamb, osvajače drugog mjesta, koji su izveli jedan neimenovani ”sevdah na engleskom”. Bio je to vrlo zanimljiv trenutak festivala, mješavina rhythm & blueserskog vokala, surf rock gitara, tragova funk ritma, ukratko – vrlo posebno, originalnije od pobjednika Demofesta.

Pola godine kasnije Tyger Lamb konačno predstavlja “The Others”, uvjetno rečeno pjevanu verziju The Bambi Molestersa, prvi singl s nadolazećeg debitantskog albuma “Born into This”.

Jedan festivalski demo i jedna studijska stvar malo je za pouzdan sud, ali od ”janjeta u tigrovoj koži” očekujemo puno.

The Bangcocks: Kraj

Za kraj pregleda ostaje pjesma koja se tako i zove.

Riječ je o novom singlu beogradskog grunge rock sastava The Bangcocks, koji iza sebe ima studijski album ”Hodaj sa nama”, objavljen početkom 2017.

Iza ”Kraja” stoje Marko Marić (muzika, tekst, gitara i glavni vokal), Milan Šuput (bas), Savo Đurić (gitara) i Strahinja Božić (bubanj).

Zanimljivo je kako već jako dugo možete već poslije prvih tonova razlikovati rukopis beogradske, zagrebačke ili sarajevske rock scene i Bangkocksi dosljedno pokazuju kojoj školi pripadaju. Bez mudrolija – dobri su.