the Synergy

BiH scena: Synergy, Snake Eater, Lokomotiva – kud plovi ovaj brod?

Muzika BiH Show Time

Tuzlanski The Synergy imaju napokon-spot “Ne ostavljaj me”, sarajevski Snake Eater predstavlja prvi singl sa nadolazećeg albuma, a Lokomotiva, još jedan sarajevski hard rock bend pjeva o tajkunima…

Tuzlanski energični alternativni bend The Synergy uradio je pjesmu ”Ne ostavljaj me” još 2009. kao demo snimak zajedno sa Sandijem Bratonjom, basistom Urban & 4 i poslije toliko godina, ali i nakon novog studijskog rada u Tuzli i masteringa u Londonu konačno se pojavljuje kao zvanično izdanje.

The Synergy je inače zanimljiva pojava u porodici gitar rocka, pjesme im imaju složene strukture, igraju se i istražuju u aranžmanima, pa je i ovaj broj spoj alternativnog rocka i orijentalnog zvuka. U svakom slučaju osvježavajuće.

Sarajevski bend Snake Eater je tipična gitarska hard rock klasika i glavni adut im je live svirka, ponajviše struktuirana na energiji koju iskazuje pjevač Rocco Rajvosa, jedan od onih koji na sceni trče maraton i umije beskrajno zabaviti publiku.

Studijski snimci i video spotovi tu energiju ne prenose sasvim vjerno, makar su im melodije himnične kao u novom broju ‘Vječno živjele žene’, prvom sa nadolazećeg albuma ‘Sam potiv svih’, čiji smo istoimeni singl čuli još u jesen 2016. Oni su primjer šta bi sve producent mogao učiniti na tom važnom planu (poslušati za ilustraciju novi album Emira Hota ”Beyond Rock”). O spotu da ne govorimo – slike dugonogih ljepotica trebale su da gode očima, ali broj pregleda spota (valjda) pokazuje da bi ljudi radije na djelu vidjeli Malcolma, $ommyja, Gospodina Emira, Seju i Rocca Rajvosa (a cure eventualno uživo i samo ispred bine).

Ni druga sarajevska hard-rock grupa, Lokomotiva, ne odmiče se od stare škole ovog žanra.

Njihova nova pjesma ”Tajkuni” (muzika, tekst i aranžman gitariste i pjevača Sanjina Fazlića) izraz je želje da tematski budu ovovremeni i angažirani, ali stil je ostao u prošlom stoljeću. Premalo da bi privuklo veću pažnju u vrijeme kada klinci slušaju drugačiju muziku. Talenat i usviranost više nisu dovoljni, pa bi Lokomotiva, ako želi da povuče voz iza sebe, trebala malo hrabrije da avanturistički skrene i na neki sporedni kolosijek.