Judas-Priest-1984

Umro bivši član grupe Judas Priest, bubnjar Dave Holland

Muzika - svijet Show Time

Bubnjar koji je živio u španskom gradu Lugo, umro je u mjesnoj bolnici u 70. godini još prije šest dana, 16. 1. 2018., ali budući da je bio “a very private person”, vijest je tek naknadno objavio španski El Progreso.

Dave Holland (skroz desno na naslovnoj fotografiji) od 1969. je bio u početnoj postavi engleske rock grupe Trapeze, čiji je najpoznatiji član bio pjevač Glenn Hughes, nakon što je 1973. prešao u Deep Purple. Sa ovim bendom Holland je snimio šest albuma do 1978. godine, a onda prešao u Judas Priest, s kojim je sninio sve albume u razdoblju do 1988., uključujući znameniti British Steel, te Screaming for Vengeance i  Defenders of the Faith.

Među brojnim kasnijim kolaboracijama izdvaja se njegovo sudjelovanje na koncertima i izdanjima nekih rock velikana, među kojima je Tony Iommi (DEP Sessions album, 1996).

Sa više od 20 albuma iza sebe vjerovatno je i u novom mileniju mogao imati nastavak uspješne karijere, da sam to nije uništio: 2004. je osuđen na osam godina zatvora nakon što je proglašen krivim za pokušaj silovanja i pet tačaka o neprimerenom napadu na 17-godišnjaka kojem je davao poduku bubnjanja.

Kako navodi El Progreso, poslije izlaska iz zatvora povukao se u potpunu anonimnost u galicijskom gradu Lugo.