Celer - Lekovita Svojstva Celera i Soka od Celera - Kako Napraviti ovaj Super Sok

Celer – Lekovita Svojstva Celera i Soka od Celera – Kako Napraviti ovaj Super Sok

Lekcije, tutorijali, kursevi, zanimljivosti

Celer, Lekovita svojstva Celera i Kako Naparviti Sok od Celera

NUTRITIVNE BENEFICIJE CELERA
Listovi celera imaju visok sadržaj vitamina A,
dok su stabljike odličan izvor vitamina
B1, B2, B6 i C i bogate zalihama kalijuma,
folata, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora,
natrijuma i mnogo esencijalnih aminokiselina.

Hranljive vrednosti u vlaknima prilikom pripreme soka se oslobadaju,
pomažuci pokretanje creva.
Organski natrij (sol) u celeru je vrlo sigurna za konzumiranje,
zapravo je neophodan za telo.
Cak i za pojedince koji su osjetljivi na sol mogu bezbedno kozumirati
natrijum selen,u celeru, za razliku od soli (jodizirani natrijum),
što je štetno za one sa visokim krvnim pritiskom.

Dok mnoga povrca gube hranljive materije
tokom kuvanja, vecina hranljivih materija u celeru
ostaju u hrani tokom kuvanja.

1. Kisivost:
Važni minerali u ovom magicnom soku
efektivno balansiraju PH u krvi
  neutralizirajuci kiselinu.

2. Sportisti:
Sok od celera deluje kao savršen tonik posle
treninga posto zamenjuje izgubljene elektrolite
  i rehidrira telo svojim bogatim mineralima.

3. Visoki Krvni Pritisak:
Celer ima organski natrijum koji trenutno smanjuje
krvni pritisak umesto da ga povecava.
Konzumiranje soka od celera svaki dan 7 dana
Znacajno pomaže u smanjenju krvnog pritiska.
Sastojci zvani ftalidi pomažu u opuštanju mišica
arterija, dilataciju krvnih sudova i normalizuje tok krvi.
Za najbolje beneficije kod visokog krvnog pritiska,
pijte ovaj sok nedelju dana, napravite pauzu tri nedelje
i pocnite ponovo.

4. Kanceri:
Selino njihet se përmban të paktën tetë familje të
përbërësve anti-kancer. Midis tyre janë acetylenic
s që kanë treguar për të ndaluar rritjen e qelizave
tumorale. Acidet fenolike të cilat bllokojnë
veprimin e prostaglandineve që nxisin rritjen e
qelizave tumorale. Dhe kumarinat që ndihmojnë
në parandalimin e radikaleve të lira nga qelizat
e dëmshme.

4. Rak:
Poznato je da celer sadrži najmanje osam porodica
  antikancerogeni sastojci. Medu njima su acetilenska
koje su pokazale da zaustavljaju rast celija
tumora. Fenolne kiseline koje blokiraju
delovanje prostaglandina koje promovišu rast
  tumorske celije. I kumaratini koji pomažu
  u sprecavanju slobodnih radikala iz celija
štetno.

5. Kolesterol:
Ovaj blijedo zeleni sok se pokazao da efektivno i znacajno
snižava ukupni kolesterol i LDL kolesterol (loši).

6. Debelo crevo i karcinom želuca:
phytochemical kumaras sprecava formiranje i
razvoj raka debelog crijeva i
želudca.

7. Zatvor:
Prirodni laksativni ucinak celina pomaže u
ublažiti zatvor. Ona takoder pomaže
da razbije živce koji su preoptereceni
laksativima koje je napravio covjek.

8. Prehlada:
Za vrijeme suhog i vruceg vremena popijte cašu
celerovog soka dva ili tri puta dnevno, izmedu obroka.
  Cudesno pomaže u normalizaciji telesne temperature.

9. Diuretik:
Kalijum i natrijum u ovom magicnom soku pomaže u
  regulisanju tjelesne tekucine i stimulira
proizvodnju urina, što ga cini važnim pomagacem
u spašavanju tela od viška tecnosti.

10. Upala:
Poliacetilen u Celeru
neverovatno ublazava sve vrste upala,
kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis, bol u kostima,
astma i bronhitis.

11. Funkcija bubrega:
Celera promoviše zdravu funkciju bubrega
  i normalno pomaze eliminaciju
toksina iz tela. Dok eliminiše toksine,
takode sprecava stvaranje kamena
u bubregu.

12. Nervni sistem:
Alkalni organski minerali u soku od celera imaju jak
umirujuci efekat na nervni sistem,
tako da ga cini idealnim picem za one koji ga imaju
  problem sa spavanjem.

14. Urinalni kamen:
Diureticki efekat celerovog soka pomaze u
lomljenju i uklanjanju urinarnih kamena i
žucne kese.
Možete ocekivati dosta lekovitih beneficija
od celerovog soka dok konzumirate
  prirodni natrijum.

Odaberite zeleni celer gdje je moguce za njegov klorofil.
Provjerite jesu li stabljike još uvijek tvrde.
Za cuvanje u frižideru , umotajte celer u plasticnu kesu.

Ne ostavljajte ga na sobnoj temperaturi,
jer se brzo omekšava i kvari.
Ako vaš celer izbledi, isprkajte ga sa malo vode
i stavite ga u frižider nekoliko sati.
Povratice svoju svežinu.