Nicim izazvan

Ničim izazvan, poslije euforije zbog MTV nagrade, rade novi album

Muzika - regija Show Time

Prije mjesec dana grupa Ničim izazvan okićena je ovogodišnjim trofejom MTV Best Adria Act. Euforija i medijska gužva oko njih malo se stišala, pa uz portret benda donosimo kratki video u kojem Bojan Gluvajić i Boris Bakalov za Glas.ba govore o nagradi i planovima.

Ničim izazvan formirali su u proljeće 2011. Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal), a veliku podršku u razvoju benda pruža im Robert Telčer (Veliki prezir, Partibrejkersi).

U proljeće 2012. kontaktiraju poznatog sarajevskog producenta Đanija Pervana i s njim snimaju svoj prvi singl ”O tebi”, koji je u izboru Radija B92 proglašen hitom godine.

Dobitna kombinacija nikada se ne mijenja, pa s Pervanom kao producentom Ničim izazvan počinje snimati i debitantski album. Materijal je nastajao pune dvije godine i sniman je u studiju mostarskog Pavarotti centra, te dijelom u studijima Šamarčina u Vrbasu i Dobro polje u Beogradu.

Ukupno 11 pjesama na debitantskom izdanju ”Ničim izazvan” objavljenom 2014. godine, njegov lepršavi i moderno producirani pop-rock, nepretenciozna ali maštovita lirika (Sa malim krilatim rajskim stvorenjima dugo sam se prepirao, sujetno ne priznaju da lepša si od njih), obraćanje svojoj milenijanskoj generaciji u tridesetim godinama (pjesma ”Trideset”), fino izbalansiran akustičarski i električarski zvuk, raskošna instrumentalizacija kakva se i očekuje od devetoro muzičara, učinili su bend Ničim izazvan sasvim drugačijim u tzv. middle of the road struji.

Na kraju 2015. izdali su novi album ”Odlaziš?”, i ovaj u produkciji Đanija Pervana. Jedno zanimljivo gostovanje – Darko Rundek u pjesmi ”Beskućnik” – sasvim je prirodno, budući da Ničim izazvan ima ‘haustorovsku’ notu (poslušati ”Bo Bo Bom”, ”Dalijev brk” ili ”Igla i vinil”), nikako epigonski, već sa specifičnim bačkim šarmom, utkanim u članove benda koji su odrastali u Vrbasu i Kuli.

Postavu benda čine: Bojan Gluvajić (vokal, gitara), Boris Bakalov (vokal), Mane Gluvajić (bas), Igor Martinko (violina, truba, harmonika), Borislav Kuga (klavijatura), Nemanja Vujović (akustična gitara), Dragana Ilić (prateći vokal), Marko Leđenac (bubnjevi) i Nikola Petrović (trombon).

Ničim izazvan još nisu izgradili regionalnu karijeru, makar su ove godine u par navrata svirali u Sarajevu, jednom u Banja Luci i Zagrebu (KSET), ali jedno od važnih očekivanja poslije nagrade MTV Best Adria Act odnosi se upravo na priliku da konačno ‘otvore’ cijeli region. Ali, ne prije nego završe i treći album na kojem uprvo rade.

O tome u kratkom videu za Glas.ba govore Bojan Gluvajić i Boris Bakalov.