Prikrada li se generacija ‘neoslavic’ muzičara za proboj u svijet?

Muzika - regija Show Time

Od svih muzičara sa ex-Yu prostora, jedino su Goran Bregović iz stare generacije i 2Cellos iz milenijanske već ostvarili zapaženu svjetsku karijeru. Ovih godina i neki drugi klinci iz tzv. generacije Z sve glasnije kucaju na vrata svjetskih labela.

Djeca rođena poslije 1980. su milenijanci, koji s tehnologijom u malom prstu imaju marljivost, poduzetnost i originalnost da se, sada već kao odrasli, nose sa svim zahtjevima novog milenija.

Oni već imaju još ambicioznije nasljednike, rođene od sredine ’90-ih u potpuno digitaliziranom okruženju, koji zbog dostupnosti informacija od najranije dobi već poslije sedme godine liče na odraslu djecu i označeni su kao generacija Z.

U tom kontekstu, kada kažemo da neki ovdašnji mladi muzičar u svom ”kućnom izdavačkom studiju” ima već šest-sedam albuma sa autorskim pjesmama, da ih piše i pjeva na engleskom jeziku, na kojem se izražava jednako kao na maternjem, onda ne govorimo o senzaciji, nego o pojavi koja postaje sve prirodnija.

Takva je priča o Luki Ivanoviću, rođenom prije 25 godina u Čačku, koji pod umjetničkim imenom Luke Black već otvara put ka internacionalnoj karijeri.

Luka Ivanović, Luke Black

Od ranog djetinjstva je za kompjuterom, bavi se muzikom, pun znatiželje i milenijanskog nestrpljenja učio je svirati razne instrumente i snimio tih svojih 6-7 albuma samo za intimni krug. I, kako to biva u sličnim muzičkim bajkama, slučaj ga je povezao sa Universal Musicom.

Prvi singlovi ”Demons” i ”Walpurgis Night” izbacili su ga za sada ponajviše u internetsku orbitu, u kojoj Z generacija uglavnom obitava, no Luke Black je prošle godine imao i niz rasprodanih nastupa Kini, u Pekingu, Šangaju i Guangzhou, te poznatom belgijskom klubu Berghain.

Pod dojmovima kineske turneje, snimio je obradu kineskog klasika ”Olive Tree” iz 1979. godine, na engleskom jeziku i po prvi put s dijelovima na srpskom.

Pjesma se može čuti na platformama Deezer i Google Play, a za ilustraciju zanimljive teme možete čuti najpoznatiju kinesku izvedbu pjevačice Chyi Yu.

Od svih muzičara sa ex-Yu prostora, jedino su Goran Bregović iz stare generacije i 2Cellos iz milenijanske već ostvarili zapaženu svjetsku karijeru.

Taj put su im otvorili svjetski labeli, koji su u njihovom radu naslutili veliki internacionalni potencijal, Sony Music Masterworks u slučaju 2Cellos i Universal Music za Bregovića.

Ovaj potonji muzički brend stoji već iza nekih ovdašnjih milenijanskih izvođača, hrvatske all-girl grupe Luminize, te novosadske teen pop senzacije Marije Žeželj, a njegovu potporu je dobio i Luke Black za svoj electro-pop, s prigodnom oznakom ”neoslavic” (Slaveni koji sve više zaslužuju i nove  percepcije).

Otuda naš naslov ”Prikrada li se generacija ‘neoslavic’ muzičara za proboj u svijet”, zapravo, nema upitnik.

Milena generacijo moja, toliko toga nas dijeli…