Sergio Lounge live

OK Computer, reče Srđan Popov i prvi u svijetu zasvira na tastaturi

Muzika - regija Show Time

Srđan Popov aka Sergio Lounge, 26-godišnji muzičar iz Beograda, prvi je svirač na kompjuterskoj tastaturi aka tipkovnici, koju je, uz mali i jednostavni program, pretvorio u jedinstveni muzički instrument.

Česta je to priča: mali Srđan se uvijek volio igrati svime što proizvodi muziku, a kad je poodrastao počeo je svirati prave instrumente, gitaru, bas gitaru, flautu, kontrabas, prolazeći kroz razne beogradske sastave i razne žanrove.

Vremenom je otkrio da mu najbolje leži lounge stil. Ta još od 1950-ih popularna ‘lijepa hotelska muzika’ mijenjala se kroz godine i dobivala svakakve primjese, a Srđan je za sebe prisvojio kombinaciju italo disca, šlagera i eksperimentalne muzike, pa postao Sergio Lounge.

Kako kaže, originalna ideja mu je bila da svira keytar, specifični muzički kentaur, dakle instrument koji je poluklavijatura i polugitara. Odavno prihvaćen u popularnoj muzici (Edgar Winter, Jean Michel Jarre, Prince, Lady Gaga, Black Eyed Peas), križanac klavijature i gitare nije baš toliko čest u našoj muzici.

Sergio Lounge

Sergio je poželio nešto sasvim novo, a kad je to prije nekoliko godina ostvario – postao je prvi tastaturista u svijetu.

Dakle, običnu kompjutersku tastaturu Sergio Lounge je pretvorio u muzički instrument. Uz pomoć male i jednostavne aplikacije, koju je sam kreirao koristeći Max/MSP programski jezik, dobija savršeno zabavan zvuk, koji i njega, u paketu sa stylingom, na sceni čini savršeno zabavnim.

”Svaki instrument nosi svoje manirizme, načine na koje ga je najzgodnije svirati. Time što stvaram muziku na instrumentu koji nije stvarno instrument, ti manirizmi su jedinstveni i često i sam sebe začudim nekim rešenjima do kojih dođem svirajući”, kaže Sergio Lounge.

Prvi singl kojim je zvanično predstavio svoj izraz bio je ”Kako da te zaboravim draga”, objavljen krajem prošle godine.

Kompletna muzička slika zaokružena je ove godine kada je formiran cijeli bend, čiji su članovi takođe dobili prigodna scenska imena: Disco Dave je bubnjar, Don Pablo svira gitaru, Constantin Calypso je na basu i naravno SERGIO LOUNGE – tastatura.

Sergio ima već tri albuma i jedan EP, koji se mogu poslušati na Bandcampu, a početkom iduće godine izlazi četvrti koji će se zvati ”The Loungest” i najavljuje ga singl ”Detektivska” objavljen prije mjesec dana.