pekinska_patka

Otišao je jedan od pionira punka, Borislav Oslovčan

Muzika - regija Show Time

Borislav Oslovčan, basista jedne od prvih slavnih punk grupa na ovim prostorima, Pekinške patke, preminuo je u 57. godini života u Novom Sadu, objavio je 021.rs portal.

Nepunu godinu nakon što se pojavio slavni album Sex Pistolsa Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols (28. 10. 1977.) i punk eksplodirao diljem svijeta, u Rijeci je, 22. 3. 1978. održan prvi zabilježeni punk koncert u Jugoslaviji i prvi put predstavljen Paraf, a u ljeto je Novom Sadu formiran Pekinška patka.

Kada im se 1979. pridružio basista Borislav Oslovčan, kompletirana je poznata postava sa frontmenom Nebojšom Čonkićem Čontom, te Sretenom Kovačevićem Sretom, Laslom Pihlerom i Boškom Prosenicom, koja se premijerno predstavila singlom ”Biti ružan, pametan i mlad” / ”Bela šljiva” (Jugoton, 1979.).

U naredne dvije godine snimili su dva albuma, ”Plitka poezija” (1980.) i ”Strah od monotonije” (1981.) sa zapaženim pjesmama “Biti ružan, pametan i mlad”, “Bolje da nosim kratku kosu”, “Poderimo rok” i non-album singl ”Bila je tako lijepa”.

Oslovčan je napustio Pekinšku patku prije drugog albuma i nije imao autorskog udjela u bendu, ali, svejedno, kao jedan od pionira punka i odličan basista, ima zapaženo mjesto u povijesti ovdašnjeg rocka.

Sa Pekinškom patkom svirao je još jednom, 2008. godine na Exit festivalu, kada je obilježeno 30 godina od formiranja grupe.

Njemu bliske osobe kažu da je bio nemirnog duha. Tako je s početkom ratnih devedesetih postao kuhar i otisnuo se na putovanja po svijetu. Poslednje mjesto gdje je radio i živio bila je Malta, odakle se u Novi Sad vratio narušenog zdravlja.

Borislav Oslovčan će u petak na Gradskom groblju u Novom Sadu biti ispraćen pjesmom “Biti ružan, pametan i mlad”.