Scream for me Sarajevo

Večeras počinje četverodnevni dokuMfest u Zenici

Film & Foto & TV Muzika - regija Show Time

Festival muzičkih dokumentarnih filmova, dokuMfest, i ove godine predstavlja recentnu produkciju ovog žanra, okupljajući autore iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

U četiri dana festivalskog programa publici će biti predstavljeno devet filmova iz nove regionalne produkcije muzičkih filmova.

Prve večeri, 20. 9., na programu je ”Kontakt” Mihajla Obrenova, priča o novosadskoj alternativnoj i underground sceni. Jedinstven je kao najduži muzički dokumentarac snimljen na ovim prostorima. Svih njegovih 166 minuta, međutim, okupiraju pažnju publike zahvaljujući dimanici radnje u kojoj se pojavljuje čak 140 sagovornika.

U četvrtak (21. 9.) na rasporedu su ”Najvažniji dečko na svetu” (autorica Tea Lukač) o neobičnom fenomenu ‘Believera’, strasnih fanova Justina Biebera u zemljama regiona, zatim ”Charlatan Magnfique” (autorica Maj Pavlin) o trenutno najpopularnijoj muzičkoj pojavi u Sloveniji i njenom izvoznom adutu, grupi Magnifico, te ”Folk rock story”, kratki dokumentarni film o atraktivnom folk-punk bendu Ogenj iz Koprivnice. Izvodeći klasični punk koristeći i tradicionalne etno instrumente, postali su već klupska koncertna atrakcija, što će demonstrirati i u Zenici, nastupom poslije projekcije filma, a spomenimo da će sutradan koncert imati i u sarajevskom AG klubu.

Ogenj, foto Matija Miklaužić
Ogenj, foto Matija Miklaužić

Petak (22. 9.) donosi takođe tri filma: ”Arhiv emocija” (reditelj Vladimir Ristić) o slavnoj akustičarskoj grupi Lutajuća srca iz 1970-ih, čija je balada ”Još malo” klasik tog žanra, a potom slijedi ”Buldožer: Pljuni istini u oči” (autorica Varja Močnik), film koji je osvojio nagrade na nekoliko ovogodišnjih festivala muzičkih dokumentaraca u regionu. Priča je to o prvom albumu legendarne avangardne rock grupe Buldožer iz Ljubljane i jednom od presudnih izdanja u ex-Yu rocku, a urađena je u jednakom trajanju kao ploča i uz muzičke teme sadrži vrlo zanimljiva svjedočanstva. U zadnjoj projekciji slijedi film ”Manitua mi” o podgoričkoj rock grupi Manitou.

Zadnji festivalski dan, u subotu 23. 9., počinje filmom ”Rock je kamp” o znamenitom i vrlo inspirativnom fenomenu Mostar rock škole. Potom, iako nije riječ o dokumentarcu, publika će vidjeti kratki i vrlo efektni video prikaz ovogodišnjeg OK festa koji se održava na Tjentištu, ”OK Fest, official aftermovie”.

Poslije njih slijedi ”Scream For Me Sarajevo” reditelja Tarika Hodžića i producenta Adnana Čuhare.

Film je to o famoznom dolasku u Sarajevo svjetski slavnog rock pjevača Brucea Dickinsona iz grupe Iron Maiden u vrijeme potpune blokade ovog grada, 1994. godine, kao i njegovom nedavnom povratku u Sarajevo. ”Scream For Me Sarajevo” jedan je od trenutno najtraženijih muzičkih dokumentaraca u svijetu i, cijelu godinu poslije njegove premijere na SFF-u, ne prestaje njegov intenzivni festivalski život na gotovo svim znamenitim festivalima.

O najboljim ostvarenjima dokuMfesta odlučuje žiri, kojeg ove godine čine Haris Abdagić (diplomirani komparatista), Aldin Šehić (profesor muzike) i Tamara Jakić (studentica kulturologije na Filozofskom fakultetu u Zenici).

Organizator festivala je nevladino udruženje ”Zona muzike” i projekcije, koje svakog dana počinju u 19 sati (bez ulaznica), održavaju se u klubu “Zona”.

dokuMfest 2016, publika

dokuMfest podržava

LOGO_AMUS