Tri dana blues fešte na 5. međunarodnom Blues kampu u Lonjskom polju

Muzika - regija Show Time

Petu godinu u organizaciji Poprock škole, od 4. do 7. 7. održan je Međunarodni blues kamp, originalan i jedinstven  po sadržaju i mjestu održavanja.

Piše: Miro Dimić

Blues kamp održava se u srcu Parka prirode Lonjsko polje, Selo Roda Čigoć i to ga čini jedinstvenim  u Europi, pa čak i u svijetu.  U proteklih pet godina   blues kamp opravdao je svoje postojanje i definitivno se profilirao kao glazbeni centar za mlade. U kamp su nam i ove godine stigli mladi glazbenici iz Europe, Hrvatske i šire regije,  pa čak iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, točnije iz  Dubaija.  Ove godine Lonjsko polje je  doslovno  prštalo  od bluesa, čak nas  ni najezda dosadnih komaraca u tome nije spriječila.

U Lonjskom polju  dogodio  se originalni delta blues!

Kreativne  blues radionice  za mlade koje su vodili ugledni mentori stvarali su čaroban osjećaj koji se sljubio sa ambijentom Posavine i Lonjskog polja. Pomaknuli smo granice i  barijere, a ritam harmoniju, melodiju i blues ljestvicu spojili sa tijelom i dušom. Ovakvim pristupom   stvorili smo novu vrijednost i turističku ponudu.  Spojili smo  ekološki, seoski i gospodarstveni turizam sa  bluesom. Upravo su nam tako opisali svoje osjećaje naši predivni domaćini,  obitelj Barić iz OPG  Tradicije Čigoć, na čijem se imanju održao 5. Međunarodni blues kamp.

Posebno nas veseli veliki broj posjetitelja,  autohtonih žitelja Lonjskog polja, od Gušća do Krapja,  koji  su dolazili na programe u kamp za vrijeme održavanja večernjih koncerata. Iznenađenje  u njihovim očima koje se miješalo sa srećom ,  zadovoljstvom i nevjericom zajedno sa gostima iz Austrije, Mađarske, Nizozemske, Italije, Izraela kad su čuli istinske majstore bluesa, pogotovo u performansima sa polaznicima kampa, odnosno sa djecom u prosjeku dvanaest  godina starosti.

blues kamp

Upravo je rad sa djecom  prava vrijednost  ovog Međunarodnog  kampa koji velikim koracima  ide prema  svom glavnom cilju, a to  je  da se Blues kamp Lonjsko polje profilira  kao centar za glazbenu edukaciju i druženje mladih iz cijele Europe i svijeta.

Svakako veliki doprinos tome je  angažiranje poznatih mentora, muzičara – legendi iz Hrvatske , ali i naših prijatelja i kolega iz regije (ex YU).  Polaznicima pružamo  mogućnost savladavanja  glazbenog pisma, te upoznavanje i nadgradnju postojećeg znanja na  instrumentu. Ovogodišnji mentori kampa su, što je najvažnije  dobri  ljudi i pedagozi, koji su  nesebično  dijelili  svoje ogromno glazbeno znanje i iskustvo   sa mladim budućim glazbenicima.  To su  pokazali i dokazali u ova tri dana, koliko je trajao kamp.

Bubnjari Marko Duvnjak, Dejan Nikolić i Miro Dimić, gitaristi Zlatan Ćehić i Vedran Žanko, saksofonist Željko Kovačević te usnoharmonikaš Davor Bunčić prezentirali  su zanimljiva i poučna cjelodnevna predavanja o navedenim instrumentima.

Blues kamp koncert

Polaznicima kampa sigurno će  u sjećanju za cijeli život ostati  nastupi sa Vedranom Božićem, Tomislavom Golubanom, Slavkom Pintarićem Pištom (naslovna fotografija), slušanje uživo  blues banda iz Siska,  Bluzy Threesome, Miću Vujakliju & Gulu, sviranje i puno razgovora i druženja sa genijalnim bubnjarskim virtuozima Markom i Dejanom, ali isto tako odličnu zabavu uz kreativnu likovnu radionicu koju je ove godine vodio istaknuti slikar Raffaele Dario Orioli.

Svakodnevno se prikazivao dokumentarni film ”Od Lonjskog pola do Memphisa“ autora Mire Dimića.  Materijali za film snimani su u protekle četiri godine za vrijeme održavanja blues kampa i gostovanja kampera u Mempisu. Film je do sada premijerno prikazivan u Šangaju,  Zagrebu, Petrinji i Beogradu.

Posebno atraktivan  bio je  ”Blues Bus“ tvrtke Auto-promet iz Siska, koji je svaku večer vozio na relaciji Sisak – Čigoć. Zahvaljujući Blues busu posjetio nas je veliki broj muzičara, naših dragih kolega i prijatelja, poput benda Divlje jagode zajedno sa legendama Zeletom i Tonijem.

Od danas teku pripreme za 6. međunarodni Blues kamp koji ćemo, sigurno, produžiti na cijeli tjedan i obogatiti sa još puno zanimljivih sadržaja i dovesti puno poznatih blues glazbenika iz Europe svijeta.