Divlje jagode

Već 35 godina grme ‘Motori’, pjesma s neobičnim rekordom

GPS za dušu Muzika BiH Vremeplov

Dan prije 27. rođendana Zeleta Lipovače, 30. 8. 1982., u Diskotonu su otisnuti su prvi primjerci trećeg albuma Divljih jagoda “Motori“, čija naslovna pjesma sadrži do danas nedostignuti neobični svjetski rekord.

Materijal je sniman od 3. do 23. 6. u studiju u frankfurtskom Music Park Studios i producirao ga je Theo Werdin. Prije ulaska u studio, u postavi grupe se dogodila bitna promjena – njihov pjevač Ante Toni Janković se odlučio za samostalnu karijeru, pa je basista Alen Islamović dobio dodatnu ulogu glavnog vokala.

Muziku i aranžmane za 8 brojeva albuma ”Motori” napisao je Zele, Alen je autor svih tekstova, a naslovna pjesma postala je apsolutni hit izdanja, koje je komercijalno i naujuspješnije u cijelom opusu Divljih jagoda, zahvaljujući još nekoliko uspješnih pjesama, kao “Šejla”, “Zagrizi rokenrol” te balade “Nasmiješi se” i “Ne želiš kraj”.

Ako niste znali:

Divlje jagode su neokrunjeni svjetski prvaci u jednoj neobičnoj kategoriji.

Kada se 1968. pojavila pjesma Beatlesa “Hey Jude”, čak 18 puta ponovljena fraza “Na na na na na na Hey Jude” u završnici broja bio je rekord te vrste do tada. On je kasnije srušen, ali je Beatles fade-out (završavanje pjesme s postupnim utišavanjem) ostao najduži u istoriji: od ukupno 7 minuta cijele pjesme, njezin finiš traje skoro 4 minute.

Novi rekord u repeticiji ostvario je američki pjevač Bill Withers, koji je 1971. objavio debi album “Just As I Am” s baladom “Ain’t No Sunshine”, a u njoj je riječi “I know, I know, I know…” ponovio – 26 puta!

Ipak, svjetski rekord u ponavljanju drže “Motori” u kojima Alen Islamović riječ “motori” pjeva nevjerovatnih – 48 puta uzastopno.