Odlazak dvoje velikih glumaca, Sama Sheparda i Jeanne Moreau

Film & Foto & TV Show Time

U istom danu, 31. 7. 2017., filmski svijet je ostao bez dvoje velikana, američkog glumca i dramatičara Sama Sheparda i slavne francuske glumice Jeanne Moreau.

Sam Shepard je posljednjih godina bolovao od Amiotrofične lateralne skleroze i preminuo je u 73. godini u svom domu u Kentuckyju okružen djecom i sestrama, piše The New York Times.

Napisao je više od 40 predstava, a 1979. godine osvojio je Pulitzerovu nagradu za dramu “Buried Child”. Također je bio nominiran za Oscara za ulogu pilota Chucka Yeagera u filmu “The Right Stuff” (1983), dok je za saradnju na scenariju filma “Paris, Texas” nominiran je za BAFTA nagradu.

Osim kao dramatičar i glumac ostvario se i kao pisac, scenarist i reditelj. Njegove drame prepoznatljive su po svojim poetičkim i često nadrealnim elementima te prikazu likova koji žive na rubu američkog društva.

Prvu veliku ulogu u filmu imao je 1978. godine u “Terrence Malik’s Days of Heaven” u kojem je nastupio uz Richarda Gerea. Pojavio se i u psihološkom trileru “Never Here” koji je prošle godine imao premijeru.

Jeanne Moreau

Glumica Jeanne Moreau, jedna od najpoznatijih francuskih filmskih zvijezda, umrla je u dobi od 89 godina.

Moreau je vjerovatno najpoznatija po ulozi u filmu Francoisa Truffauta “Jules i Jim” iz 1962. godine.

Dobitnica je mnogih nagrada, među kojima i nagrade za najbolju glumicu, koju je za “Sedam dana… sedam noći” dobila 1960. u Cannesu.

Radila je i s Orsonom Wellesom u nekoliko filmova i, zanimljivo je da su zajedno snimali jedan film u Hrvatskoj, 1967. godine, koji je izgubljen. Iste godine dobila nagradu Bafta kao najbolja strana glumica za film “Viva Maria!”.