The Doors, 1967

Prije ravno 50 godina upaljena je velika vatra Doorsa

GPS za dušu Vremeplov

Skoro dvije godine nakon osnivanja i sedam mjeseci poslije izlaska prvog istoimenog albuma grupe The Doors, singl ”Light My Fire” s tog izdanja izbija na prvo mjesto američke top liste, čime je upaljena nova velika vatra u svjetskom rocku.

Eponimni album The Doorsa pojavio se prvih dana 1967. godine, najavljen 1. januara singlom “Break On Through (To the Other Side)“. Rezultat na američkoj top listi bio je minoran – stigao je tek do 126. pozicije – ali kada se na izmaku jula pojavio novi singl sa pjesmom “Light My Fire“, koju je napisao gitarista Robby Krieger, sve se mijenja i The Doors počinju osvajati Ameriku.

Broj je tri sedmice proveo na čelnom mjestu liste, što je bilo dovoljno da skrenu veliku pažnju na sebe, a priča je još eksplozivnijom postala nakon što je već za par mjeseci, potkraj septembra, izašao i drugi album Strange Days.

I debi izdanje i ”Light My Fire” su postali klasici – uvršteni su u Grammy Dvoranu slavnih, a LP je rangiran kao 42. među 500 najvećih albuma ikad, dok je pjesma dobila 35. poziciju u konkurenciji 500 najvećih songova svih vremena.

Uz pola stoljeća od pojave diskografskog debija, ove godine je objavljen 3CD/LP set The Doors: 50th Anniversary Deluxe Edition”.

Ako niste znali: obrada “Light My Fire”, koju je naredne godine snimio slijepi portorikanski kantautor, slavni Jose Feliciano, bila je puno uspješnija na engleskoj listi i stigla je do šestog mjesta, a za nju je Feliciano 1969. dobio čak i dvije Grammy nagrade.