Exit 2017

Spektakularno otvaranje Exita u znaku 50 godina Ljeta ljubavi

Muzika - regija Show Time

Sinoć su na Petrovaradinu pred 42.000 posjetitelja otvorene 43 muzičke bine i festivalske zone, uz spektakl kojim je obilježena godišnjica Ljeta ljubavi iz 1967. kada je nastao hipi pokret i njegov moto – ljubav, mir i zajedništvo.

Emotivno nabijeni i društveno-angažirani 45-minutni program otvorili su Zaštitnici vode iz indijanskog plemena Standing Rock koji se bore protiv izgranje naftovoda kroz njihov istoimeni rezervat čija izgradnja ugrožava skoro trećinu vodosnadbijevanja Sjeverne Amerike. Isaac Weston i Aaron Turgeon doputovali su iz Sjeverne Dakote da sa glavne bine Exita, uz tradicionalne molitve Sijuksa, u direktnom prijenosu apeliraju na svjetske lidere da zaštitu prirode postave kao apsolutni prioritet.

Njima se pridružio i jedan od najpoznatijih motivacijskih govornika Nik Vujičić, Australijanac srpskog porijekla, čije je govore slušalo preko 1,3 milijarde ljudi u 64 zemlje svijeta, a koji je govorio o važnosti ljubavi kao univerzalne sile koja je svijetu danas potrebnija nego ikad prije.

Kao finale ove ceremonije uslijedio je tradicionalni vatromet na tvrđavi, koji su ove godine sa glavne bine uživo zvučno pratili bubnjari Dragoljuba Đuričića. Pored publike pred glavnom binom, otvaranje je u direktnom prijenosu gledalo i preko 150.000 gledalaca na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festival, a za one koji su tu priliku propustili, Exit je objavio cjeloviti video na svom You Tube kanalu.