Mađarski rock, Ossian

Kako to rade Mađari?

Muzika - svijet Show Time

Nekada smo pomalo s visoka (neopravdano) gledali na Čehe, Poljake ili Mađare, a baš u rocku Mađari, recimo, imali su velike bendove. Danas pogotovo, a donosimo samo nekoliko ilustracija.

Stariju rock generaciju samo ćemo podsjetiti na nekada velike uzdanice mađarskog rocka, u svijetu poznate grupe Locomotiv GT i posebno Omega, koja je aktivna i danas, a osnovana je 1962. godine!

Krenimo od sada već veterana, grupe Ossian, koja je najuspješniji sastav na mađarskoj heavy metal sceni (usput, u Škotskoj radi istoimeni sastav koji izvodi tradicionalnu muziku).

Formirani su 1986. godine i izdali su 25 albuma, znači skoro jedan godišne, a najnoviji je ”Az Igazi Szabadság”, objavljen u aprilu ove godine.

Priloženi video sadrži koncertni miks više pjesama.

U novoj generaciji mađarskih rock sastava izbor kvalitetnih izvođača je ogroman, a za ilustraciju odabrali smo samo tri.

The Moog su indie rock band iz Budimpešte, formiran 2004.

Budući da tekstove pišu na engleskom jeziku, oni više spadaju u globalnu priču i u ovoj su interesantni samo kao prvi u regionu koji su potpisali ugovor za američki record label.

Četvorka je do sada izdala tri albuma i jedan EP, prošlogodišne izdanje pod nazivom ”The Moog’.

Ocho Macho je pop bend formiran 2003. u gradiću Kőszeg, na samo granici s Austrijom i sviraju mješavinu reggae, ska, latino i punk muzike koju oni nazivaju “huppogás”.

Naziv im dolazi od gramatički nepravilnog španskog ”osam muškaraca” (ispravno bi glasilo Ocho Machos).

Svoje pjesme izvode na mađarskom jeziku, a koliko su popularni u svojoj zemlji pokazuje koncertni video ”Jo nekem” (ako je vjerovati google prevodiocu – Dobro za vas), na internetu pogledan više od 16 miliona puta.

Anna & The Barbies je budimpeštanski petočlani alter rock sastav, koji koketira i sa hip hopom.

Osnovan je 2004. godine i do sada je objavio pet albuma. Predvođen ekscentričnom 44-godišnjom pjevačicom Anom Pásztor (a u postavi je i njen brat Samuel, kao gitarista), bend je postao vrlo omiljen u Mađarskoj, zahvaljujući vrlo energičnim živim nastupima hitovima kao “Álmatlan”, “Márti dala”, “Ünnepélyesen fogadom”.

Publika u Vojvodini ih sigurno bolje poznaje, a Anna & The Barbies će upravo ovih dana, 17. 6., nastupiti na open-free festivalu “Bečej noću”, na kojem će još svirati Plavi orkestar, Van Gogh i Maljčiki (tribute to Vlada Divljan).