placeholder

Rock bendovi nazvani po stvarnim osobama (1)

Ludometar Zanimljivo

Neke su priče uglavnom poznate, neke spadaju u legende koje nemaju zvaničnu potvrdu, a neke su vrlo zanimljive. Više je primjera iz bijelog svijeta, ali imamo i par domaćih. U prvoj epizodi idemo u svijet.

Pored minornih sastava, kao što su Andy Garcia’s Twin, Elton Joel, The Albert Nobbses, Hemingway Sucked, Lord Gaga ili Disney’s Gonna Sue, čija su imena utemeljena na stvarnim osobama, nekoliko slavnih svjetskih grupa ima zanimljivu priču o tome kako su došli do svog naziva.

Pink&FloydPink Floyd

Prvobitno ime The Tea Set, gitarista Syd Barrett je promijenio zbog još jedne istoga naziva, a novo je smislio kombinirajući imena dvojice blues muzičara koje je posebno volio, a to su Pink Anderson i Floyd Council, pa su postali ‘The Pink Floyd Sound’, što je kasnije skraćeno samo u Pink Floyd.

Creedence Clearwater Revival

Ovo je legenda: Prijatelj Toma Foghertyja, lidera novoosnovanog benda, obožavao je pivo ‘Olympia’ koji je među reklamnim sloganima imalo naznaku ‘clear water’, a koje je u jednom trenutku povučeno sa tržišta, pa se opet pojavilo kao proizvod druge pivare. Ime prijatelja je Credence Nuball, a imenu novog benda je dodan njegov najsretniji trenutak u životu Clearwater Revival, uz malu modifikaciju prijateljevog imena u Creed (vjerovanje).

Lynyrd Skynyrd

Slavna američka southern rock grupa zvala se prvo My Backyard, pa The Noble Five, pa One Percent, da bi 1969. snislili novi naziv. Njime su dali ironični homage gimnazijskom nastavniku imena Leonard Skinner, koji je redovno učenike slao na raport kod direktore škole ako im je kosa bila predugačka. Ideju je predložio solo gitarista Gary Rossington, koji je zbog Skinnerove averzije izbačen iz škole.

Tesla

Američka heavy metal rock grupa City Kidd je 1986. započela snimanje svog prvog albuma ”Mechanical Resonance”, a prije nego su ga završili menadžer im je sugerirao da ga promijene, jer ”em nije nešto posebno, em je postojala još jedna grupa istog imena”.

Naziv albuma je bio poticaj za promjenu imena benda u Tesla, a velikom Nikoli Tesli počast su odali i nazivom drugog albuma ”The Great Radio Controversy”, dajući svoj doprinos činjenici da radio nije izmislio Guglielmo Marconi, već Tesla.

Marilyn Manson

Marilyn Manson

Američki alter-metal rock pjevač Brian Hugh Warner spojio je imena hollywoodske ikone Marilyn Monroe i zloglasnog serijskog ubice Charlesa Mansona i tako je nastao bend Marilyn Manson, što je i on sam počeo koristiti kao scensko ime.

Po istom principu smišljena su scenska imena ostalih članova grupe – basista Twiggy Ramirez (skovano od imena modne ikone Twiggy i prezimena serijskog ubice Richarda Ramireza), bubnjar Ginger Fish (od imena slavne plesačice i glumice Ginger Rogers i serijskog ubice Alberta Fisha) te gitarista Daisy Berkowitz (od fikcijske američke TV zvijezde Daisy Duke i Davida Berkowitza, serijskog ubice zvanog “Son of Sam”).

Na isti način formirana su ‘umjetnička imena’ i drugih muzičara koji su prolazili korz bend: Zsa Zsa Speck, Olivia Newton Bundy, Madonna Wayne Gacy, Gidget Gein, Sara Lee Lucas…

Jethro Tull

Britanska rock grupa koju je predvodio Ian Anderson (vokal, flauta) za svoje je svirke po londonskim klubovima stalno mijenjala imena (Navy Blue, Ian Henderson’s Bag o’ Nails, Candy Coloured Rain), do te mjere da ih više nisu prepoznavali kao ekipu. Često su im i vlasnici klubova na svojim oglasima za svirku davali nazive prema nekim svojim idejama, dok ih neki zaljubljenik u istoriju nije nazvao Jethro Tull, što je ime engleskog pionira poljoprivrede iz 18. stoljeća – i to su ostali.

Zanimljivo, još prije nego što je 2011. zvanično raspustio bend, Ian Anderson se posvetio, među ostalim, biznisu u poljoprivredi.

Jane’s Addiction

Kada je rock pjevač Perry Farrell umjesto prethodnog benda Psi.com počeo tražiti novu ekipu, onda je i novi bend nazvao po imenu Jane Bainter, svoje prijateljice koja mu je bila muza i inspiracija, a dodatak ”addiction” (ovisnost) je zbog toga jer je djevojka tvrdila da je prostitucija njezina ovisnost.

Alice-Cooper

Alice Cooper

Prvi bend američkog pjevača Vincenta Furniera zvao se The Spiders, a prelaskom u Los Angeles 1967. godine preimenovali su se u The Nazz. Međutim, problem se pojavio kada im je ponuđen prvi ugovor za snimanje – na sceni je već bila grupa Nazz koju je predvodio gitarista Todd Rundgren. Koji je bolji način bio da Vincent donese odluku o novom imenu nego da se konsultira prizivanjem svemoćnih duhova.

Dakle, priča kaže da je tokom okultne seanse Vincent saznao da je on reinkarnacija duša Alice Cooper, koja je bila žena spaljena na lomači kao vještica nakon suđenja u Salemu, u 17. stoljeću. Je li činjenica da je u to vrijeme snimana TV serija ”Mayberry R.F.D.”, u kojoj se jedan lik zove Alice Cooper samo koincidencija, sasvim je nevažno – Furnier je postao Alice Cooper, što je kasnije opisao kao najvažniju odluku u svom životu.

Kings Of Leon

Tri brata, Caleb, Jared  i Nathan Followill, te njihov rođak Matthew Followill, 1999. godine su formirali rock grupu i dali joj ime Kings Of Leon. Kako drugačije, kad su im se i djed, i otac, i ujak zvali – Leon?

Franz Ferdinand

Koliko god se činilo besmislenim, vjerovatno ima dosta onih koje treba podsjetiti da je škotski rock bend nazvan po austro-ugarskom vojvodi koji je ubijen u atentatu u Sarajevu, što je bio (samo) povod za početak Prvog svjetskog rata.

The Dandy Warhols

Američki alter/garage rock bend iz Portlanda ime je uobličio igrom riječi, koristeći ime slavnog američkog pop umjetnika Andyja Warhola i britanski termin ”dandy, koji je nastao u 18. stoljeću i označava osobe koje imitiraju aristokratski stil života iako su porijeklom iz srednjeg staleža. Po naški – skorojevići.

Da ne biste ružno sanjali poslije nekih slika, ipak još ova…

Marilyn-Monroe