glazbena-nagrada-porin

Prvi Bosanac i Banjalučanin koji dobija Porin za životno djelo

Muzika - regija Show Time

Danas je, simboličnim podizanjem Porinove zastave u Splitu, službeno započeo Tjedan Porina čiji će vrhunac biti 17. 3., na završnoj ceremoniji, na kojoj će nagradu za životno djelo, među ostalima,  dobiti kompozitor, producent i kantautor Zrinko Tutić.

Zastava je podignuta u prisustvu izvršnog direktora Porina, Tomislava Mrduljaša, splitske pjevačke dive Zorice Kondže te gradonačelnika Ive Baldasara i do sljedeće nedjelje u Splitu će svakodnevni biti priređeni razni prigodni programi u susret završnoj ceremoniji dodjele godišnjih hrvatskih diskografskih trofeja Porin, 17. 3. u splitskoj Spaladium Areni.

Tada će se doznati pobjednici u svim kategorijama, ali već sada znamo izvođače na raskošnoj pozornici Arene, među kojima su Oliver, Gibonni, Nina Badrić, Jelena Rozga, Let 3, Jacques Houdek, Damir Kedžo i Zsa Zsa, Detour, Mia Dimšić i drugi.

Za svakog muzičara vrlo posebnu počast čini nagrada za životno djelo, a ovu posebnu statuetu Porina ove će godine dobiti kompozitor, producent i kantautor Zrinko Tutić, te dirigent, kompozitor i akademik Zoran Juranić i jedna od najstarijih klapa, klapa Lučica.

Zrinko-Tutić

Zrinko Tutić jedan je od najistaknutijih i najznačajnijih umjetnika na muzičkoj sceni.

Rođen je 1955. u Banja Luci i kao pjevač debitirao je 1971. godine upravo na banjalučkom Prvom aplauzu, u to vrijeme poznatom festivali koji je otkrivao nove talente.

Na studij u Zagreb dolazi ’74.,  i te se godine prvi puta predstavlja kao kompozitor na Zagrebačkom festivalu (pjesma ”Doći će dan” u izvedbi Ksenije Erker). No, ključni trenutak događa se na istoj smotri tek 1981., kada izvodi svoju pjesmu “Doris”. Taj veliki hit bio je početak niza od četiri kantautorska albuma – “Doris” (’82), “Plavi leptir” (’83), “Pola jabuke” (’84) i “Zrinko Tutić” (’85).

Njegove pjesme triput su predstavljale Jugoslaviju i Hrvatsku na Eurosongu. Prvi put je to bilo 1986. u Bergenu gdje je Doris Dragović izvela “Željo moja”, potom je Tajči u Zagrebu pjevala “Hajde da ludujemo” (1992), dok je Maja Blagdan u Oslu predstavljala Hrvatsku s pjesmom “Sveta ljubav” (1996.) i osvojila visoko četvrto mjesto.

Zrinko-Tutić

Veliki broj projekata Zrinko Tutić je snimio i producirao u vlastitoj izdavačkoj kući i koncertnoj agenciji “Tutico” koju je osnovao 1992. Do kraja stoljeća napisao je više od 1.000 melodija i/ili stihova za brojne zvijezde kao što su, pored spomenutih, Severina (“Dalmatinka”), Novi fosili (“Milena”), Željko Bebek (“Oprosti mi što te volim”), Massimo (“Stranac u noći”), Zlatko Pejaković, Neda Ukraden, Mišo Kovač itd. Komponirao je glazbu za filmove “Zlatne godine”, “Nausikaja”, “Garcia”, “Putovanje tamnom polutkom” (’95.) i “Kad mrtvi zapjevaju” (’98.) i za dva potonja nagrađen je Zlatnom arenom. Također, 1994. je sudjelovao u osnivanju hrvatske diskografske nagrade Porin i godinama bio na čelu njenog Upravnog odbora.

Zanimljivost: jedini još muzičar iz BiH koji je nagrađen Porinom, jeste Goran Bregović koji je 2015. godine dobio priznanje za posebna dostignuća u muzici (Special Merit Awards) povodom 40 godina karijere.

Goran-Bregovic-Porin