Metal Meeting Festival

Prvo izdanje Balkan Metal Meetinga u Tuzli

Muzika BiH Show Time

Narednog vikenda, od 10. do 12. marta, Tuzla će biti domaćin prvog Balkan Metal Meeting festivala, što je prvi u nizu slično koncipiranih festivala koji će se u narednom periodu dešavati u regionu.

Producenti tuzlanskog okupljanja metalaca su Sound By Zlays Concert Booking & Promotion i Hammer and Tongs Tour & Promotions, a njihov lokalni partner je Tuzlak Mirza Čardžić Charge.

Zlatko Slatinac Zlay je za magazin Festival.ba objasnio zašto je baš Tuzla određena za početak Balkan Metal Meetinga: Tuzla je poznata kao grad metala i radili smo dosta koncerata u Tuzli prošle i pretprošle godine. Ne moraju se sve važne stvari dešavati po glavnim gradovima, pogotovo kada je u pitanju ‘metal populacija’ i koncertna scena, jer nas metalaca ima svugdje.

Chains-of-Suffering

Jedan od najpoznatijih svjetskih događaja ovog žanra je Graspop Metal Meeting, godišnji metal festival u belgijskom gradu Dessel, utemeljen 1996. U izdanju za 2017. godinu, od 16. do 18. juna, već su najavljeni Rammstein, Europe, W.A.S.P., Syldigs, Deep Purple i Evanescence (a lista time još nije zaključena).

Tuzlanski Metal Meeting, čiji će koncerti biti priređeni u Domu mladih Tuzla, odnosno u Klubu Palma, nema još tako velike svjetske zvijezde, ali ima zanimljiv internacionalni program.

U petak, 10. 3., nastupaju Xeper (melodic death metal, BiH), Belgarath (black metal, Bugarska), Bugarska Skupština (hc metal, Hrvatska), Vulvathrone (porn death metal, Slovenija) i Don Gatto (hc, Mađarska)

U subotu, 11. 3., na programu su: Mesmera (melodic death metal, Hrvatska), Black Cult (black metal, Hrvatska), Chains of Suffering (trash metal, Hrvatska), UDS – Underdamped System (groove, Poljska), Tornado (trash metal, Finska) i Bombarder (trash metal, Srbija/BiH).