Omiš Guitar Fest

Prijavite se na Omiš Guitar Festival 2017 (video)

Muzika - regija Show Time

Kada vam žiri u kojem su vrhunski gitaristi Vlatko Stefanovski i Muris Varajić dodijeli nagradu, onda znate da ste na pravom putu da se ozbiljno posvetite muzici. Ovo je novi poziv mladim instrumentalistima iz cijelog regiona.

Osmi po redu internacionalni Omiš Guitar Fest ove će se godine održati od 19. do 22. aprila/travnja, a organizator je upravo objavio poziv kandidatima za nastup, koji će biti otvoren do 5. 4.

Festival ima dvije kategorije, ”električna gitara” i ”akustična gitara & vokal”, bez organičenja u godinama kandidata, a detalje i prijavu možete obaviti na službenoj stranici.

Podsjetimo, ukratko, na prošlogodišnje izdanje. Žiri je predvodio Vlatko Stefanovski, a među članovima je bio jedan od najboljih gitarista nove generacije u BiH, Muris Varajić (i oba su imali solističke nastupe u revijalnom programu).

Njihovom odlukom, u kategoriji električne gitare nagrade su osvojili Ivan Lybomirov iz Bugarske (3. mjesto), Dinko Likar iz Hrvatske (2. mjesto) i Marko Matijević iz Hrvatske (1. mjesto), dok su među akustičarima slavili Irina Subašić (vokal) & Andrej Klincov (akustična gitara) iz BiH, na trećem mjestu, duo Tremum iz Hrvatske, kao drugoplasirani, a pobijedili su Mia Mimica & Josip Sušić iz Hrvatske.

Većina kandidata iz BiH u Omiš stiže iz obližnje Hercegovine, što je vjerovatno posljedica nedovoljne medijske prisutnosti festivala u drugim krajevima. Ipak, festival postaje sve značajniji i ugledniji u širim okvirima, pa se možemo nadati da će ove godine imati puno više prijava iz cijelog regiona.

Evo i video podsjetnika na prošlu godinu.

 

1 razmišljanje na “Prijavite se na Omiš Guitar Festival 2017 (video)

  1. Da li Vas je stid koliko ste izrežirali festival i progurali one koji znaju proći s gitarim kroz pet tonova. Reklamieali ste Stefanovskog da će biti u žiriu, a bili su četvorica anonimusa koji momcima nisu ni komentarisali sviranje, a da o poretku ne govorim. Na kraju mijenjate kriterije i uguravate djecu u kategorinu odraslih. Vjerovatno neki dil…Preporučujem da ubuduće niko iz BiH ne ide na ovu blamažu. Sve je unaprijed dogovoreno. Publika na finalu je tek prica za sebe…50 metuzalema koji ne znaju ni sta je elektricna gitara a da ne govorim o nekim novim trendovima. Svi se pretvorili u osmijeh na glupe baladice bluza i elvis prisli roken rola. Sve u svemu ŽALI BOŽE ŠTO SMO DOŠLI.

Komentari su zatvoreni.