FENA Novost: Djeca iz doma gledala film i družila se s prijateljima iz Turske

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 17:05:08

Djeca iz doma gledala film i družila se s prijateljima iz Turske

SARAJEVO, 26. januara (FENA) – U Institutu “Yunus Emre” u Sarajevu danas je za djecu iz Dječijeg doma u Sarajevu upriličena projekcija animiranog filma ”Evlija Čelebija – Voda života”.

Bila je to prilika da se djeca druže s domaćinima i da im se pokaže da nisu sami te da imaju prijatelje i izvan doma.

Zamjenik direktora Instituta Mustafa Yildiz novinarima je kazao da su ugostili 40-oro djece s kojima su se družili uz čaj i kojima su uručili poklone. Najavio je da će saradnja s domom biti nastavljena, a druženja s djecom organizirana i u budućnosti, u okviru programa za socijalnu politiku.

– Ne možemo im pružiti toplinu doma, ali možemo im pokazati da nisu sami – rekao je Yildiz.

Murat Halici, predsjednik Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika koje je organiziralo druženje, istakao je da je današnja aktivnost rezultat dvomjesečne saradnje s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Amelom Dautbegović.

– Uz tu saradnju imat ćemo aktivnosti s Institutom “Yunus Emre” i konzulatom, da vidimo kako možemo pomoći nezbrinutoj djeci i starijim osobama – naveo je Halici i dodao da je ovo novi projekt, a da je cilj proširiti ga na cijelu BiH i sve dječije domove.

Resorna ministrica Amela Dautbegović naglasila je značaj ovakvih aktivnosti ističući zahvalnost prijateljima iz Turske.

Kazala je da je smještaj u domovima protiv svih ljudskih prava, ali da je BiH u postupku deinstitucionalizacije.

– Ovo je dobar način inkluzije djece. Imali smo školu umjetničkog klizanja, skijanje, pokušavamo da ih što više uključimo u druženje s drugom djecom – kazala je Dautbegović.

Navela je da Kanton Sarajevo brine o takvoj djeci, ali da je potrebno još aktivnosti da bi djeca bez roditeljskog staranja bila izjednačena s djecom koja imaju sreću da rastu uz oba roditelja.

U sarajevskom domu trenutno boravi 92-oje djece, različitih uzrasti, od beba do srednjoškolaca.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2jBmdDc