FENA Novost: Italija, Irska i Švicarska osudile planove za izgradnju izraelskih naselja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 17:07:32

Italija, Irska i Švicarska osudile planove za izgradnju izraelskih naselja

RIM, 26. januara (FENA) – Italija je danas izrazila zabrinutost zbog novih izraelskih planova za izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, izvještava WAFA.

Izjava italijanskog ministarstva vanjskih poslova navodi da je ovo ministarstvo zabrinuto zbog odobravanja planova za izgradnju novih naselja u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali koji uključuju izgradnju 562 nove stambene jedinice u Istočnom Jeruzalemu, te 2.500 dodatnih jedinica na Zapadnoj obali.

– Italija je čvrstog stava da je izraelska politika širenja naselja prepreka rješenju o dvije države, a za koje su obje strane pozvane da pokažu svoju opredijeljenost – navodi se u izjavi.

Zabrinutost su također izrazile Irska i Švicarska.

Irski ministar vanjskih poslova i trgovine Charlie Flanagan jučer je osudio planove za izgradnju, tvrdeći da oni dovode u pitanje izraelsku opredijeljenost za postizanje rješenja o dvije države.

– Irsko viđenje izraelskih naselja ne može biti jasnije. Mišljenje međunarodne zajednice također ne može biti jasnije. Ono je na sveobuhvatan način izneseno u Rezoluciji 2334 UN-ovog Vijeća sigurnosti i u Deklaraciji Pariške konferencije na kojoj sam učestvovao ranije ovog mjeseca. Ova naselja su ilegalna, ona aktivno podrivaju izglede za dogovoreno održivo rješenje o dvije države, a uporno proširivanje naselja po svojoj prirodi uključuje nepravde i provokacije na račun Palestinaca – rekao je Flanagan, pozivajući na okončanje gradnje naselja i poništenje planova za gradnju novih.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova jučer je izjavilo kako žali zbog izraelske odluke da proširi naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i pozvalo Izrael da poništi i zaustavi sve planove za izgradnju naselja.

-Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova ostaje pri mišljenju da su izraelska naselja izgrađena na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Jerzuzalem, ilegalna po međunardnom humanitarnom pravu i predstavljaju kršenje civilnih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturoloških prava palestinskog naroda. Ovo mišljenje je izraženo u Rezoluciji 2334 UN-ovog Vijeća sigurnosti koja je usvojena 23. decembra 2016. godine – navodi se u izjavi.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2k7ILyO