FENA Novost: Odluke o referendumu u RS-u 7.februara ponovo razmatra NSRS-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 17:05:30

Odluke o referendumu u RS-u 7.februara ponovo razmatra NSRS-a

BANJA LUKA, 26.januara (FENA) – Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na sjednici 7. februara, ponovo će razmatrati izvještaj o rezultatima referenduma koji je proveden 25.decembra prošle godine u vezi s 9. januarom „Danom RS-a“, koji je osporio Ustavni sud BiH.

Izvještaj Komisije za provođenje referenduma ponovo je vraćen u parlament RS-a, nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a, 6.decembra prošle godine utvrdilo da su skupštinske odluke o tom pitanju, prije razmatranja u Vijeću naroda RS-a, objavljene u „Službenom glasniku RS-a“.

Na to je ukazao Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Stoga je, Vijeće Ustavnog suda RS-a utvrdilo da je u postupcima donošenja odluka Narodne skupštine RS-a u vezi s referendumom u RS-u povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Radi se o skupštinskim odlukama o konstatiranju rezultata republičkog referenduma na pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?“ te o odluci o prestanku mandata članovima Komisije za provođenje referenduma.

Od ukupno 1.219.399 građana RS-a, koji imaju biračko i time i glasačko pravo, na referendumu, 25.septembra, koji je također osporio Ustavni sud BiH, glasalo je 680.175 osoba, odnosno 55,78 posto od ukupnog broja glasača.

Nevažećih glasačkih listića bilo je 2.265, a važećih glasačkih listića 679.069.

Na referendumsko pitanje pozitivan odgovor dao je 677.771 glasač, odnosno 99,81 posto od ukupnog broja upisanih glasača, a odgovor “Ne” dalo je 1.298 glasača, odnosno 0,19 posto. 

I ove rezultate referenduma u međuvremenu je poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Međutim, na osnovu rezultata glasanja, Komisija za provođenje republičkog referenduma je konstatirala rezultate referenduma te predložila da i Narodna skupština RS-a konstatira rezultate referenduma, što je ona i učinila bez prisustva bošnjačkih poslanika i objavila te odluke u „Službenom glasniku RS-a“, prije nego što se o njima izjasnilo Vijeće naroda, što je Ustvani sud RS-a osporio.

Po Zakonu o referendumu u RS-u, nakon 30 dana od dana konstatiranja, rezultati referenduma treba da se u formi izvještaja objave u „Službenom glasniku RS-a“.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2k7JYGB